Home » Sănătate » Ce se întâmplă în corpul tău dacă înghiți guma de mestecat. Se lipește de stomac?

Ce se întâmplă în corpul tău dacă înghiți guma de mestecat. Se lipește de stomac?

Alexandru Cazacu / 04.03.2021, 13:12
Ce se întâmplă în corpul tău dacă înghiți guma de mestecat. Se lipește de stomac?

Mulți dintre noi au auzit măcar o dată în viață faptul că dacă înghiți guma de mestecat aceasta va rămâne lipită de stomac timp de șapte ani. Cu toate acestea, este adevărat sau nu acest lucru?

Ce se întâmplă în corpul tău dacă înghiți guma de mestecat

Potrivit zvonurilor, pe care sigur le-am auzit mulți dintre noi când eram copii, dacă înghiți o gumă de mestecat, ea se va lipi de stomac și va rămâne acolo vreme de șapte ani. Ei bine, acest lucru nu este adevărat. Cu toate acestea există unele riscuri la care te supui dacă faci acest lucru. Așadar. de ce este periculos să înghiți guma de mestecat.

Acest produs foarte îndrăgit de copii și nu numai, este făcut din cauciuc natural, coloranți, arome și îndulcitori. Cum este de așteptat, cauciucul nu poate fi digerat ușor datorită compușilor săi. Așadar, stomacul nu poate digera guma de mestecat la fel cum o face cu alte alimente. Însă, sistemul digestiv are o altă modalitate prin care prelucrează eficient lucrurile care le înghițim.

Guma nu va rămâne lipită de stomac

De fapt, dacă stăm și ne gândim, nu tot ce înghițim este foarte comestibil. Cu toate acestea, un stomac sănătos nu face niciodată depozite. Stomacul nostru se contractează și se relaxează constant, iar aceste mișcări împing bolul alimentar în intestine, chiar dacă acesta este digerat sau nu. Apoi, din intestine acesta este eliminat din organism. Așadar, într-o zi sau două, o gumă de mestecat va fi și ea eliminată în mod natural.

Însă, este important de menționat faptul că, sistemul digestiv nu funcționează la fel de bine în orice condiție. De exemplu, în cazul în care înghiți mai multe gume de mestecat într-o perioadă scurtă de timp, acesta se poate bloca. Asta se poate întâmpla în special la copii, care au tractul digestiv mai îngust decât cel al adulților, însă aceste cazuri sunt foarte rare.

Ce se întâmplă în organism dacă înghiți gumă de mestecat
Ce se întâmplă în organism dacă înghiți gumă de mestecat

Cum ne mai poate afecta guma de mestecat

Potrivit specialiștilor, în timp ce mestecăm este secretată o cantitate mare de salivă care spală dinții, iar guma poate ajuta în acest sens. Cu toate acestea, deși la curățarea dinților, experții susțin că gumele de mestecat pot fi un dezastru pentru articulația dintre osul mandibular și craniu, deoarece ciclurile masticatorii se pot tripla când mestecăm gumă.

”Guma de mestecat ajută pentru „autocurăţarea dinților”. În timpul masticației se secretă o cantitate crescută de salivă, care spală dinții, astfel că guma este de ajutor în acest sens. Însă, în ce privește articulația dintre osul mandibular și craniu, guma e un dezastru. De obicei, mestecăm zilnic de aproximativ 5000 ori însă, folosind guma, ciclurile masticatorii se dublează sau triplează, solicitând articulația la maximum, în timp.

Mai exact, este același lucru ca suprasolicitarea genunchilor la alergătorii de distanțe lungi. Recomand mai degrabă să fie consumat un măr sau un morcov, decât mestecarea unei gume. Se obține același efect de autocurăţare, dar fără disconfortul articular.”, a precizat medicul stomatolog Lorelei Nassar, potrivit adevărul.ro.