Home » Sănătate » Cele mai frecvente afecțiuni ale genunchiului – căror dureri trebuie să le acorzi maximă atenție

Cele mai frecvente afecțiuni ale genunchiului – căror dureri trebuie să le acorzi maximă atenție

Pană Emanuela / 08.01.2021, 09:26
Cele mai frecvente afecțiuni ale genunchiului – căror dureri trebuie să le acorzi maximă atenție

Alături de durerea de spate, durerea de genunchi este o problemă relativ comună a oamenilor de toate vârstele și poate avea drept cauză vătămarea bruscă, munca în exces sau unele afecțiuni medicale, astfel că un diagnostic corect este mai mult decât necesar pentru ca bolnavul să beneficieze de tratament adecvat. Află, în continuare, care sunt cele mai frecvente afecţiuni medicale care afectează genunchii, dar și cele cărora trebuie să le acorzi o atenție sporită.

Cele mai frecvente afecțiuni ale genunchiului

Articulația genunchiului este compusă din femur şi oasele inferioare ale piciorului (fibula şi tibia), iar structurile din proximitatea articulaţiei genunchiului includ discuri (menisc), cartilaje, ligamente, tendoane şi muşchi. Articulațiile genunchiului joacă un rol extrem de important în susținerea greutății corporale, care pune presiune pe genunchi atunci când mergi, sari sau alergi.

Durerea de genunchi poate fi cauzată de nenumărate afecțiuni și condiții: practicarea sportului la nivel intens, uzura de zi cu zi, diverse boli sau traume. Totuși, suprasolicitarea regiunii rămâne cea mai frecventă cauză. Durerea de genunchi mai poate fi provocată de:

  • leziuni acute: fracturi, rupturi de ligamente (ligament încrucișat anterior, posterior, ligament colateral medial sau lateral), leziuni de menisc, tendon rotulian, tendon cvadricipital, afecțiuni ale rotulei, contuzii, entorse, luxații.
  • leziuni cronice: artroză, leziuni degenerative ale cartilajului, tendinițe sau bursite.

Semnele şi simptomele care pot însoţi durerea genunchiului sunt următoarele:

  • umflături;
  • rigiditate;
  • roşeaţă;
  • căldură;
  • slăbiciune;
  • instabilitate;
  • pocnituri şi trosnituri ale genunchiului;
  • febră sau abilitate de mişcare limitată;
  • incapacitatea de a extinde sau flexa complet genunchiul.

Potrivit Institului Naţional de Sănătate din SUA, diversele forme de artrită reprezintă cele mai frecvente afecţiuni medicale care afectează genunchii. De exemplu, o afecțiune medicală comună este osteoartrita genunchiului. Această tulburare afectează, potrivit Centrelor americane pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (CDC), mai mult de 33% dintre persoanele în vârstă de peste 65 de ani.

Osteoartrita este o afecţiune degenerativă a articulaţiilor, caracterizată prin deteriorarea cartilajului, creșterea osului la margini (osteofite) şi creşterea densităţii osoase (scleroză subcondiţională).

Citește și: Cum să nu aluneci pe gheață, ca să scapi de entorse, luxații ori fracturi

Dureri pe care nu ar trebui să le treci cu vederea

În continuare vă vom face cunoscute câteva dintre cele mai comune afecțiuni ale genunchilor, precum și factorii care le cauzează.

Cele mai frecvente afecţiuni ale genunchiului
Cele mai frecvente afecţiuni ale genunchiului

Artrita reumatoidă

Această afecțiune poate afecta atât persoanele în etate, cât și pe cele tinere. Artrita reumatoidă este o boală autoimună în care sistemul imunitar dereglat atacă diverse părţi ale corpului, cum ar fi, în cazul genunchiului, membrana sinovială, un ţesut care conferă flexibilitate articulaţiei. Articulația se inflamează, iar cartilajul și osul se deteriorează. În unele cazuri, au de suferit chiar și mușchii, tendoanele şi ligamentele de la nivelul genunchilor.

Condromalacia patelară

Condromalacia patelară se traduce prin afectarea cartilajului articular din spatele rotulei – patela – care permite, în mod obișnuit, o glisare a rotulei pe o porțiune a femurului, în timpul mișcării. Cu această afecțiune, care presupune deplasarea rotulei, se confruntă în principal tinerii adulți și vine ca urmare a unei traume survenite la nivelul genunchiului, cel mai adesea în urma unei activităţi sportive. Frecarea rotulei de osul piciorului determină inflamaţie cronică şi durere.

Leziunea de menisc

Meniscurile sunt fibrocartilaje în formă de semicerc, plasate în interiorul articulației, între femur și tibie, având rol de amortizare și de stabilizare a genunchiului. Cea mai comună formă de traumatism din interiorul genunchiului este leziunea de menisc, ce apare în momentul rotaţiei acestuia, în timpul unui efort susţinut. Puteți recunoaște această afecțiune după trosnituri la nivelul genunchiului, inflamație, durere. În cazul în care durerea nu este una intensă, persoana în cauză poate continua să se miște.

Leziunea ligamentelor încrucişate

În cazul în care nu știați deja, genunchiul este stabilizat de patru ligamente principale: două încrucişate (care se intersectează în interiorul articulației genunchiului) şi două colaterale. Ligamentul încrucișat posterior are rolul de a diminua alunecarea tibiei – osului gambei – pe femur – osul coapsei – prevenind răsucirea acesteia spre exterior. În ceea ce privește ligamentul încrucișat anterior, situat în fața celui posterior, acesta permite rotirea genunchiului. De cele mai multe ori, leziunea ligamentului posterior se produce fie în urma unui accident auto sau în timpul meciurilor de fotbal. Semnele rupturii acestui ligament sunt: umflătura, diminuarea mişcării și durerea și apar la scurt timp după accidentare.