Home » Sănătate » Cine este Ioana Mihăilă, noul ministrul al Sănătății în România. Ce studii are și ce și-a propus să facă în legătură cu vaccinarea

Cine este Ioana Mihăilă, noul ministrul al Sănătății în România. Ce studii are și ce și-a propus să facă în legătură cu vaccinarea

Violeta Badea / 22.04.2021, 08:36
Cine este Ioana Mihăilă, noul ministrul al Sănătății în România. Ce studii are și ce și-a propus să facă în legătură cu vaccinarea

E oficial! Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, miercuri, decretul privind numirea noului ministru al Sănătății. Noul ales a fost propus de USR PLUS pentru această funcţie. Cine este Ioana Mihăilă, noul ministrul al Sănătății în România. Ce studii are și ce și-a propus să facă în legătură cu vaccinarea.

Cine este Ioana Mihăilă, noul ministrul al Sănătății în România

Ioana Mihaila. Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Ioana Mihaila. Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Ioana Mihăilă s-a născut pe data de 20 noiembrie 1980 și a absolvit Facultatea de Medicină din cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca. Noul ministru al Sănătății s-a clasat între primii o sută de candidați pe țară la examenul național de rezidențiat, profesând ca medic endocrinolog în Cluj și în Oradea.

În anul 2009, noul ministru al Sănătății a primit Premiul „Tineri cercetători în endocrinologie” al Societăţii Române de Endocrinologie pentru lucrarea „Boala celiacă: o cauză rară de hiperparatiroidism secundar”, prezentată la Congresul Naţional de Endocrinologie, desfăşurat la Sinaia.

În anul 2016, Ioana Mihăilă a promovat cu nota 10 examenul pentru obținerea gradului de medic primar. A coordonat caravane medicale prin care au fost oferite servicii medicale gratuite în satele din județul Bihor. S-a înscris în Partidul Libertate, Unitate şi Solidaritate (PLUS) din prima zi de existenţă a partidului, la data de 26 octombrie 2018. A fost aleasă preşedintele filialei judeţene a PLUS Bihor. A coordonat campania locală a formaţiunii pentru alegerile europarlamentare din anul 2019.

În anul 2020, noul ministru al Sănătății a fost candidatul Alianţei USR-PLUS la Primăria Oradea. De la data de 1 februarie 2021 ocupa funcția de secretar de stat la Ministerul Sănătăţii printr-o decizie a prim-ministrului Florin Cîţu. În această calitate, Ioana Mihăila s-a ocupat de coordonarea activităţilor de gestionare a investiţiilor în sistemul medical românesc din fonduri externe şi elaborarea componentei de sănătate din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.

Ce avere are Ioana Mihăilă

Noul ministru al Sanatatii. Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Noul ministru al Sanatatii. Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Ioana Mihăilă este căsătorită și are doi copii. Conform declarației de avere, noul ministru al Sănătății deţine împreună cu soţul, Marius Mihăilă, două terenuri intravilane în Oradea. Acestea au fost obţinute prin contract de vânzare – cumpărare, iar un alt teren, de peste 500 de metri pătraţi, este obţinut prin donaţie.

În plus, cei doi au trei case în Oradea, mai dețin o cotă parte dintr-un apartament din Cluj Napoca şi mai au un spaţiu comercial de 437 de metri pătraţi obţinut în anul 2015 prin donaţie, în Oradea. Ioana Mihăilă conduce un autoturism Renault Clio, iar în depozitele bancare înregistrate pe numele ei se găsesc 400.000 de lei.

Noul ministru a acordat un împrumut de 65.000 de lei firmei Dermalite SRL și unul de 20.000 de lei USR în campania electorală. De asemenea, medicul a câştigat 14.400 de lei anul trecut ca endocrinolog la Dermalite SRL, de la care a încasat şi dividende de 137.000 de lei.

Ce și-a propus să facă în legătură cu vaccinarea

Ioana Mihaila a depus juramantul. Sursa foto: INoul ministru al Sanatatii. Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Ioana Mihaila a depus juramantul. Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

După lungi dispute, liderii coaliției au ajuns la un numitor comun în privința alegerii noului ministru al Sănătăţii. Ulterior, preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul privind numirea Ioanei Mihăilă în această funcție, iar aceasta a depus jurământul.

„Vă doresc să vă integrați în echipa guvernamentală și cred că este un moment bun să spun că sunt foarte bucuros că în coaliție s-a găsit un modus vivendi care ne dă tuturor speranțe că lucrurile, de acum înainte, vor merge și mai bine. Și, în acest sens, doresc și Guvernului să găsească o colaborare foarte bună între membrii Guvernului și, în acest caz special, să o sprijiniți pe noua colegă, doamna ministru Mihăilă, fiindcă va avea enorm de multe probleme de rezolvat. Iar coaliției de guvernare îi doresc mult succes și să terminăm, cu rezultate notabil de bune, această etapă nefericită, pandemică. Sper foarte mult ca, printr-o campanie de vaccinare de succes, să reușim până în vară să ieșim din pandemie.”, a spus Iohannis, după ce Mihăilă a depus jurământul.

Medicul Ioana Mihăilă a fost nominalizată de USR PLUS pentru funcția de ministru al Sănătății. Decizia a fost luată în cadrul unei ședințe a conducerii Alianței, după ce coaliția a pus capăt crizei provocate de demiterea lui Vlad Voiculescu. Noul ministru a declarat ca pregătește o ordonanţă de urgenţă prin care să se faciliteze vaccinarea la nivelul cabinetului medicului de familie.

„Este nevoie să ne străduim să ajungem cu vaccinurile în acele locuri şi la acei oameni la care nu au reuşit să ajungem până acum. Medicii de familie sunt cei care au dovedit la campaniile anterioare că o strategie care să aducă vaccinurile cât mai aproape de comunitate este câştigătoare. Vom transmite Guvernului pentru următoarea şedinţă o ordonanţă de de urgenţă prin care să facilităm vaccinarea la nivelul cabinetului medicului de familie”, a precizat Ioana Mihăilă.