Home » Sănătate » Culori care atrag țânțarii. Riști să devii ținta lor, dacă te îmbraci așa

Culori care atrag țânțarii. Riști să devii ținta lor, dacă te îmbraci așa

Voicu Costin / 08.06.2022, 10:03
Culori care atrag țânțarii. Riști să devii ținta lor, dacă te îmbraci așa

Țânțarii sunt atrași de culorile hainelor noastre, de aceea este mai probabil că, atunci când purtăm anumite nuanțe, aceștia să se năpustească asupra noastră. Cercetătorii au descoperit modul în care funcționează insectele și cum reușesc să își găsească victimele printre oameni. Se pare că dincolo de miros, țânțarii se ghidează în funcție de anumite culori. Care sunt acestea, vedem în articolul următor!

Țânțarii au culori preferate

Cercetătorii de la Universitatea din Washington sugerează că țânțarii detectează un gaz pe care îl expirăm cu toții și apoi zboară către anumite culori ce încep să fie percepute de către ochii acestora. Insectele sunt atrase în general de culorile deschise, dar și de nonculori. Printre preferatele lor sunt: roșu, portocaliu, negru și turcoaz. Dar sunt și anumite culori pe care aceștia nu le agreează, sau mai bine spus, nu sunt atrase de către acestea.

Oamenii de știință au explicat modul în care țânțarii reușesc să își găsească gazdele. Insectele sunt atrase de nuanțele emise de către pielea noastră, precum și de dioxidul de carbon din respirația noastră. Compușii chimici ai gazului îi stimulează pe țânțari, astfel că aceștia, indiferent de pigmentul tenului nostru, încep să caute culorile roșu-portocaliu pe care pielea le transmite. Practic, insectele se ghidează după simțul olfactiv pentru a identifica gazda.

„Tânțarii par să folosească mirosuri pentru a-i ajută să distingă ce se află în apropiere, drept o gazdă pe care să o muște. Când mirosul unor compuși specifici, cum ar fi CO2 din respirația noastră, este eliminat, acesta stimulează ochii țânțarilor să caute anumite culori și alte modele vizuale care sunt asociate cu o potențială gazdă, și să se îndrepte către ea”, a spus autorul studiului Jeffrey Riffell, profesor de biologie la Universitatea din Washington.

Mai sus am menționat că sunt unele culori de care țânțarii nu sunt atrași. Care sunt acestea? Ce culori trebuie să purtăm pentru a nu ieși în evidență?

Culorile care resping țânțarii

Dacă până acum se cunoștea faptul că aceste insecte sunt atrase de respirație, transpirație precum și de temperatura pielii, un nou studiu arată că și culoarea hainelor poate reprezenta un factor. Semnătura roșie emisă de piele se accentuează atunci când îmbrăcăm anumite nuanțe. De aceea, se recomandă hainele în culori precum verde, violet, albastru și alb, care atenuează roșul pielii.

„Indiferent de nuanța pielii, cu toții emanăm o semnătură roșie puternică. Filtrarea acelor culori atractive din pielea noastră sau purtarea de haine care evită acele nuanțe ar putea fi o altă modalitate de a preveni mușcătura unui țânțar”, au explicat cercetătorii.

Studiul a fost efectuat de către oamenii de știință care au observat comportamentul femelelor de țânțari. Este cunoscut faptul că doar femelele se hrănesc cu sânge în urma mușcăturilor, țânțarii fiind însă responsabili pentru transmiterea unor boli precum dengue, febră galbenă și Zika, ultimile două fiind foarte periculoase.

Dar putem fi mai precauți folosind soluții repelente care se aplică pe piele și țin țânțarii la distanță. Ele pot fi găsite în farmacii sau alte magazine de specialitate.