Home » Sănătate » Cum alegi cei mai buni pantofi de alergare. 5 lucruri de care e bine să ții cont

Cum alegi cei mai buni pantofi de alergare. 5 lucruri de care e bine să ții cont

Manolică Anca / 11.07.2021, 15:17
Cum alegi cei mai buni pantofi de alergare. 5 lucruri de care e bine să ții cont

Dacă intenționezi să începi să alergi și pentru ca antrenamentul să dea și doare, este extrem de important ca încălțămintea aleasă să fie comodă, rezistentă, să nu te jeneze în timpul sesiunii de alergare. Iată cum alegi cei mai buni pantofi de alergare.

Cum alegi cei mai buni pantofi de alergare

Înainte de achiziționarea unor pantofi spreciali pentru alergare, trebuie să te gândești la obiectivele pe care ți le-ai propus, la frecvența cu care cei alerga, pe ce distanțe și, mai ales, pe ce suprafețe. Sigur că dacă obiectivul este unul de durată, în decursul unui an de zile vei alerga pe câteva tipuri diferite de teren, însă fă o alegere în funcție de cel mai comun teren.

Vei vedea că toate aceste aspecte îți vor influența decizia de cumpărare, la care se mai adaugă și următoarele criterii de mai jos:

  • Confortul

Atunci când alegi orice fel de încălțăminte, confortul trebuie să primeze, pentru a nu te confrunta cu dureri de picioare. Așadar, dacă vei purta pantofi de alergare comozi, întreaga sesiune de alergare va mai eficientă, mai plăcută, iar picioarele îți vor fi foarte „recunoscătoare”.

  • Cum alegi cei mai buni pantofi de alergare. Greutatea

De obicei, pantofii sport de alergare au aproximativ 300 de grame, în timp ce modelele speciale pentru competiții sportive au în jur de 200-250 de grame. Chiar dacă ar părea o diferență extrem de mică, în alergarea pe distanțe lungi, fiecare gram contează.

De asemenea, este recomandat ca pantofii de alergare să fie spălați la mașină la un ciclu cu apă rece și să fie folosit cât mai puțin detergent, astfel încât să nu îngreunezi și mai mult adidașii.

Alege pantofii de alergare în funcție de obiectivele propuse
Alege pantofii de alergare în funcție de obiectivele propuse
  • Pronația

Acesta este un alt aspect extrem de important de care trebuie să ții cont înainte de a alege pantofii sport de alergare. Dacă nu acorzi suficientă atenție acestui aspect, te poți trezi cu dureri de picioare sau accidentări în zona călcâielor și a genunchilor.

Pronația se determină simplu, alergând desculț și văzând urma rămasă pe talpă. În cazul în care nu reușești sau ai ceva probleme, este recomandat să consulți un ortoped, care îți poate da cele mai bune sfaturi în acest sens.

  • Cum alegi cei mai buni pantofi de alergare. Talpa

Dacă urmează să alergi pe afară, pe asfalt, alege pantofi de alergare cu o talpă mai groasă, dar pentru competițiile sportive alege-i pe cei cu talpă subțire. Pentru alergătorii profesioniști, care participă la ultramaratoane, sunt recomandați pantofii sport cu talpă groasă. În cazul alergărilor montane, sunt recomandași pantofii și cu crampoane, care oferă stabilitate și aderență. Alergi pe bandă? Optează pentru modele de pantofi sport concepute pentru sala de fitness.

  • Materialul

Indiferent de sezon, pantofii sport de alergare trebuie să confere și confort termic. Alege modelele realizate din materiale ușoare, care să ventileze picioarele și să îndepărteze transpirația în exces. Dacă vei alerga pe un traseu denivelat, optează pentru pantofi din materiale groase, care oferă aderență.

Nu uita, acordă mare atenție criteriilor stabilite și alege cei mai buni pantofi de alergare, cei care îți oferă stabilitate și confort.