Home » Sănătate » De ce e bine să consumi cartofi dulci. Cel puțin șase motive

De ce e bine să consumi cartofi dulci. Cel puțin șase motive

Alexandru Cazacu / 26.03.2021, 17:18
De ce e bine să consumi cartofi dulci. Cel puțin șase motive

Pe lângă faptul că au un gust deosebit, cartofii dulci aduc și multe beneficii pentru sănătatea organismului. În afară de un conținut bogat de carbohidrați sănătoși, aceștia conțin și fibre care ajută la pierderea kilogramelor în plus. De ce e bine să consumi cartofi dulci, vei afla în continuarea articolului.

De ce e bine să consumi cartofi dulci. Șase motive pentru care să faci acest lucru

După cum spuneam, deși au un gust dulce, acești cartofi nu conțin zaharuri și te pot ajuta să slăbești, datorită conținutului redus de calorii. De asemenea, poți consuma cartofi dulci și atunci când ai poftă de dulciuri, acestă opțiune fiind mult mai sănătoasă și totodată mai sățioasă. Mai departe îți vom prezenta câteva motive pentru care este bine să consumi cartofi dulci.

Reglează zahărul din sânge

Consumul de cartofi dulci poate aduce mai multe beneficii pentru organismul tău, printre care se numără și reglarea hormonului din sânge care produce zahăr. Aceste alimente au un indice glicemic, astfel poate ajuta la prevenirea supradozei de zahăr din sânge. De asemenea, consumul de cartofi dulci reglează nivelurile de zahăr din sânge, iar în acest fel nu vei mai avea poftă de dulciuri. Acesta este și unul dintre motivele pentru care cartofii dulci sunt adesea folosiți în dietele pentru scăderea în greutate.

De ce e bine să consumi cartofi dulci: au un conținut bogat de fibre

De asemenea, cartofii dulci, precum și toate alimentele bogate în fibre, te ajută să îți controlezi foamea și te ajută să fii sătul mai mult timp. Ba chiar mai mult de atât, consumul unui cartof dulce cu tot cu coajă (conține fibre dietetice) te poate ajută să scapi de kilogramele în plus. Potrivit studiilor, cartofii dulci conțin amidon rezistent, iar o dietă bogată cu acest tip de fibre reduce riscul de obezitate.

Motivul pentru care este bine să consumi cartofi dulci
Motivul pentru care este bine să consumi cartofi dulci

Bogați în antioxidanți anti-inflamatorii

Pe lângă multe alte beneficii, cartofii dulci sunt surse perfecte de vitamina A, care sporește imunitatea, ajută la sănătatea ochilor și are beneficii pentru sănătatea pielii și a oaselor. De asemenea, acești cartofi au un conținut bogat de antioxidanți anti-inflamatorii.

Buni pentru diabet

După cum menționam mai sus, cartofii dulci au un indice glicemic scăzut. Așadar, potrivit unor studii, consumul acestora poate reduce episoadele de hipoglicemie și de rezistență la insulină în cazul persoanelor care suferă de diabet. De asemenea, specialiștii susțin că persoanele cu diabet de tip 1 care consumă alimente bogate în fibre prezintă un nivel mai scăzut de glucoză în sânge.

De ce e bine să consumi cartofi dulci: ajută fertilitatea

Potrivit oamenilor de știință, pentru femeile care își doresc să aibă copii, este ideal să consume alimente de origine vegetală cu un conținut bogat de fier, care ajută fertilitatea. Vitamină A din conținutul cartofilor dulci este de asemenea importantă în timpul sarcinii și a lactației.

Consumul de cartofi dulci poate reduce inflamația

De asemenea, cartofii dulci conțin colina, un nutrient foarte important pentru organism. Această substanță este benefică din mai multe puncte de vedere. De exemplu, ajută la somn, mișcarea mușchilor, procesul de învățare și memoria. Totodată colina ajuta și la menținerea structurii membranelor celulare și reduce inflamația cronică.