Home » Sănătate » De ce ne este somn dimineața, deși abia ne-am trezit

De ce ne este somn dimineața, deși abia ne-am trezit

Voicu Costin / 06.04.2022, 12:37
De ce ne este somn dimineața, deși abia ne-am trezit

Poate vi s-a întâmplat că atunci când vă treziți din somn, deși ați dormit minim 8 ore, să fiți obosiți. Doctorii recomandă minim 7-8 ore de somn pe noapte. Dar ce se întâmplă atunci când dormi mai mult? De ce ne simțim mai obosiţi după ce ne-am odihnit câteva ore bune? Haideți să vedem ce spun specialiștii!

5 motive pentru care ne trezim obosiți

Stare de indispoziție după somn și gust neplăcut

Mirosul și gustul neplăcut produs de gură pot fi un semnal al bolii de reflux gastroesofagian sau al arsurilor stomacale, asimptomatice. Studiile au demonstrat că peste 25% dintre persoanele care au un somn neodihnitor fără o cauză diagnosticată, motivul ar fi refluxul acidului gastric. Pentru că simptomele gastrointestinale nu sunt evidente, bolnavii nu sunt conștienți de prezența afecțiunii.

Astfel, refluxul acidului determină trezirea parțială, chiar și atunci când nu există simptome de arsuri stomacale.

Te trezești pentru a merge la toaletă

Denumirea oficială pentru trezirile în mijlocul nopții pentru a urina, se numește Nicturia. Specialiștii estimează că aproximativ 65% dintre adulții cu vârstă peste 55 de ani au probleme cu somnul ca urmare a urinării frecvente pe timp de noapte. În mod normal, în corpul uman, urina se concentrează în timpul somnului, în urma unui proces natural, pentru ca oricine să poată dormi șase-opt ore fără să simtă nevoia să meargă la toaletă.

Cea mai gravă problemă este că după trezire apare imposibilitatea de a readormi. O dată ce insomniile apar spre miezul nopții, va fi dificil ca somnul să se instaleze rapid.

Scrâșnirea, încleștarea și inflamația dinților

În acest caz vorbim despre bruxism, o acțiune subconștientă neuromusculară. Bruxismul nu poate fi controlat. Doar 5% dintre persoanele care scrâşnesc din dinți sau își strâng fălcile sunt conștiente de acest obicei. Încleștarea maxilarului ar putea fi mai greu de detectat decât scrâșnirea dinților dar un semn al acestei manifestări este durerea sau rigiditatea gâtului după trezire.

Bruxismul implică încordarea mușchilor maxilarului, iar acest fenomen afectează starea de relaxare necesară pentru un somn profund.

Vă mișcați în pat toată noaptea

Acest comportament indică prezența sindromului picioarelor neliniștite sau o problemă legată de tulburări motorii periodice ale membrelor inferioare. Medicii nu cunosc exact motivul pentru această agitație motorie, dar știu că ea are legătură cu lipsa somnului profund, odihnitor, REM.

Datul din picioare împiedică căderea într-un somn profund, iar spasmele musculare pot trezi parțial sau total persoana în cauza.

Vă treziți cu gura uscată și respirația urat mirositoare de dimineață

Respirația pe gură și sforăitul pot perturba somnul prin îngreunarea respirației. Unul dintre semnele de acest gen ar fi salivarea pe pernă sau prin colțurile gurii. Dacă dormiți cu un partener, acesta vă poate spune dacă sforăiţi, gâfâiţi sau respirați cu dificultate. Comportamentul poate fi și înregistrat de dispozitive inteligente sau de camera de filmat ori înregistrare audio.

Respirația pe gură și sforăitul pot întrerupe somnul, deoarece în timpul acestora nu se poate obține suficient oxigen pentru relaxarea deplină. Sforăitul accentuat sau apnea apar atunci când este însoțit de gâfâială sau fornăit. Acesta mai poate indica o problemă mai gravă ce ar putea sta la baza obstrucţiei respirației în timpul somnului.