Home » Life & Style » De ce au nevoie femeile de mai mult somn decât bărbații. Motivul nebănuit

De ce au nevoie femeile de mai mult somn decât bărbații. Motivul nebănuit

Voicu Costin / 11.03.2022, 20:09
De ce au nevoie femeile de mai mult somn decât bărbații. Motivul nebănuit

Somnul este cel mai important, atunci când vine vorba de starea noastră mentală. Stresul și alimentația nesănătoasă sunt cei mai mari inamici ai somnului și vă pot afecta foarte mult pe o perioadă lungă de timp. Medicii și oamenii de specialitate vin cu câteva sfaturi utile pentru a avea un somn cât mai liniștit. De ce au nevoie femeile de mai mult somn decât bărbații?

De cât somn au nevoie femeile?

De ce femeile au nevoie de mai mult somn decât bărbații? Nu există un număr de ore specific susținut de cercetări când vine vorba de câte ore de somn au nevoie femeile în comparație cu bărbații.

Specialiștii spun că de cel puțin 7 ore somn au nevoie oamenii pentru o sănătate optimă și pentru a avea parte de zile cât mai calme și liniștite. Lipsa somnului duce adesea la stări de nervozitate, cedarea organelor interioare și alte boli. Nu putem spune că femeile au nevoie de mai mult somn ca și bărbații, dar se pare că ele au tendința să doarmă mai mult. Dacă vă gândiți că ele au nevoie de câteva ore de somn în plus, nu vă înșelați mai tare.

Se pare că femeile tind să doarmă mai mult decât bărbații cu 11 până la 13 minute. Pare o perioadă destul de mică, în care nu poți spune că te poți odihni extrem de mult. Dar de ce există totuși această diferența între femei și bărbați?

De ce există această diferență?

Cercetările sugerează că diferențele de somn între cele două sexe au loc datorită comportamentelor și cauzelor biologice care se schimbă în diferitele etape ale vieții. Un studiu a arătat că riscul femeilor de a se confrunta cu insomnie este cu 40% mai mare, în comparație cu bărbații. Acesta ar fi unul din motivele pentru care ele simt nevoia să doarmă mai mult.

Femeile au, de asemenea, un risc mai mare de a dezvolta sindromul picioarelor neliniştite (RLS) şi apnee în somn, ambele putând afecta calitatea somnului. Și acesta este un motiv pentru care femeile după o anumită vârstă simt nevoia să doarmă mai mult.

Fluctuațiile hormonale legate de menstruație pot face dificilă obținerea unui somn bun, mai ales în timpul etapei premenstruale. Același lucru este valabil și în cazul sarcinii, când modificările nivelurilor hormonale de-a lungul diferitelor trimestre pot cauza: oboseală, somnolenţă și probleme de respirație. Apoi urmează perimenopauza și menopauza, când fluctuațiile hormonale pot provoca simptome care pot perturba somnul. Riscul de a dezvolta apnee în somn crește, de asemenea, după menopauză.

De cât somn ai nevoie?

Mai sus am menționat că indicat ar fi ca oamenii să aibă cel puțin 7 ore de somn pe noapte. Dar aceste ore diferă în funcție de vârstă. Nevoile tale de somn se schimbă pe măsură ce îmbătrânești, din cauza unor factori precum hormonii, obiceiurile de viață și afecțiunile medicale. Astfel, medicii au descoperit următoarele ore de somn optime în funcție de vârstă:

  • de la naștere – 3 luni: 14 până la 17 ore;
  • 4 – 11 luni: 12 până la 16 ore;
  • 1 – 2 ani: 11 până la 14 ore;
  • 3 – 5 ani: 10 până la 13 ore;
  • 6 – 12 ani: 9 până la 12 ore;
  • 13 – 18 ani: 8 până la 10 ore;
  • 18 – 64 de ani: 7 până la 9 ore;
  • Peste 65 de ani: 7 până la 8 ore.