Pe măsură ce îmbătrânim, iar țesuturile moi din anatomia spinării – discurile intervertebrale, tendoanele, mușchii, ligamentele, cartilajul – se degenezează, apare spondiloza (un termen medical folosit pentru a descrie diferite forme de degenerare a coloanei vertebrale). Ce exerciții sunt indicate pentru combatere durerilor din zona cervicală, aflați în cele ce urmează.
Spondiloza cervicală prezintă următoarele simptome: episoade de dureri în zona gâtului, durere care se răspândește apoi în umeri și brațe, amorțeală și rigiditate a gâtului, dureri de cap resimțite în ceafă, slăbiciune musculară, slăbiciune sau furnicături în zona gâtului, a umerilor, a mâinilor și a degetelor. Iată câteva exerciții simple pentru a le combate:
1. Împingeți fruntea în palme și încordați mușchii gâtului. Repetați mișcarea de câteva ori și mențineți preț de câteva secunde.
[rssfeed id='1612173855' template='list' posts=2]2. Coborâți cât de mult puteți bărbia în piept și rotiți încet capul spre stânga, apoi spre dreapta, de câte cinci ori în fiecare direcție. Repetați exercițiul de 5 ori.
3. Aplecați capul lateral stânga – dreapta, trăgând cât de mult puteți, dar ușor, în așa fel încât urechea să se apropie cât mai mult de umăr.
4. Țineți picioarele drepte, ridicați umerii, și stați în această poziție câteva secunde, după care relaxați mușchii. Executați mișcări de rotire a umerilor, prima dată în sensul acelor de ceasornic, iar mai apoi în sens invers. Repetați de câte 5 ori, fără pauză.
5. Rotiți ușor capul spre stânga de 8 ori, apoi ușor spre dreapta, tot de atâtea ori. Faceți o scurtă pauză la poziția de mijloc. Puteți repeta același exercițiu și față – spate.
6. Aplecați capul cât de mult puteți în față, iar apoi, cu ajutorul mâinilor împreunate pe partea din spate a capului, aplicați de 9 ori o forță medie de tracțiune, în așa fel încât să simțiți cum se întinde coloana pe toată lungimea. Nu vă panicați dacă auziți mici pocnituri.
7. Întindeți capul în față pe respirație, pe un semicerc vizualizat mental. Când ajungeți la limita maximă de întindere, înghițiți și apoi, pe expirație, retrageți capul în poziție inițială. Repetați mișcarea de 9 ori.
8. Așezați-vă pe un scaun, țineți spatele drept și brațele relaxate. Puneți pamele pe coapse și aplecați capul spre înainte, păstrând privirea ațintită în față. Reveniți la poziția inițială și continuați cu extensia capului. Atenție, spatele și umerii rămân nemișcați. Repetați exercițiul de 20 de ori.
9. Așezațivă pe spate și îndoiți genunchii, sprijinindu-vă pe tălpi. Țineți brațele îndoite și palmele la nivelul gâtului. Ridicați capul lent de pe podea, fără să blocați spatele și de asemenea, evitați apropierea prea mare a bărbiei de stern. Executați două respirații complete în poziția de flexie maximă, după care reveniți ușor la poziția inițială. Repetați de 10 ori.
Citiți și: Exerciții pentru spate – mișcări care îți fac trupul mai frumos, dar fără a-ți distruge sănătatea
Dacă suferi de spondiloză cervicală este posibil ca la un moment dat să te confrunți și cu problema lipsei de forță în brațe, întrucât aceată afecțiune poate genera și tulburări motorii. Tocmai de aceea, medicii recomandă să nu ignori eventualele simptome și să ceri părerea unui specialist, care să diagnosticheze și să trateze afecțiunea, dacă este cazul.
Indicat este să previi spondiloza cervicală făcând sport regulat și ferindu-te de sedentarism, dar în cazul în care deja suferi de această afecțiune, încearcă să eviți mișcările bruște și efortul fizic peste măsură. În schimb, menține un stil de viață activ, căci ajută la recuperarea mai rapidă.