Home » Sănătate » Insula cu cei mai mortali viruși din lume. Unde se află și de ce este considerată unul dintre cele mai periculoase locuri de pe planetă

Insula cu cei mai mortali viruși din lume. Unde se află și de ce este considerată unul dintre cele mai periculoase locuri de pe planetă

Manolică Anca / 22.04.2022, 13:40
Insula cu cei mai mortali viruși din lume. Unde se află și de ce este considerată unul dintre cele mai periculoase locuri de pe planetă

Pe o mică insulă din Marea Baltică, pe care, în trecut, naziștii au folosit-o pentru cercetări în domeniul armelor biologice, oamenii de știință germani dezvoltă acum vaccinuri împotriva virusurilor care salvează vieți. Supranumită „Alcatrazul virușilor”, această insulă este unul dintre cele mai periculoase locuri de pe planetă.

Riems, insula cu cei mai mortali viruși de pe planetă

Apă albastră întinzându-se, căsuțe mici și trestii verzi care se leagănă ușor în vânt. Turiștii care se rătăcesc pe Riems, o mică insulă germană din Marea Baltică, ar putea cu ușurință să o confunde cu o destinație de vacanță. Dar împrejurimile idilice sunt înșelătoare.

Dacă mergi puțin mai departe în interiorul insulei, dai brusc peste niște ziduri înalte și sârmă ghimpată. În spatele acestor bariere se află un laborator de cercetare clasificat ca fiind unul dintre cele mai periculoase din lume, motiv pentru care acest loc a ajuns să fie cunoscut și sub numele de „insula ciumei”.

Institutul Friedrich Loeffler (FLI), situat în nordul îndepărtat al Germaniei, în apropiere de orașul Greifswald, are o listă lungă de agenți patogeni: rabia, pesta porcină africană, virusul Crimeea-Congo, gripa aviară, boala vacii nebune, Ebola, gripa, Yersinia pestis, febra Rift Valley, Sars-CoV-2.

Este un loc atât de periculos încât, pe lângă faptul că este închis pentru public, vizitatorii trebuie să traverseze mai întâi o mică porțiune din Marea Baltică pe un pod pentru a avea acces pe insulă. Acest lucru se datorează faptului că, în cazul apariției unui focar în instalațiile de înaltă securitate, este posibilă închiderea acestora și prevenirea răspândirii virusului în lumea exterioară.

Insula cu cei mai mortali virusi din lume
Insula cu cei mai mortali virusi din lume

Este un loc foarte restrictiv și strict

Una dintre particularitățile acestui laborator este că Institutul Federal pentru Sănătatea Animalelor testează aici cei mai periculoși viruși din lume pe animale mari: zeci de animale, inclusiv oi și vaci, sunt infectate în mod deliberat cu viruși în cadrul cercetărilor pentru a monitoriza efectele bolilor.

De fapt, unul dintre punctele sale de interes se concentrează pe zoonoze, adică pe bolile care au potențialul de a „sări” sau de a fi transmise de la animale la oameni sau viceversa. De la malarie la rabie, zoonozele reprezintă aproximativ 60% din toate bolile infecțioase contractate de oameni, iar Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor estimează că „3 din 4 boli infecțioase noi sau emergente la oameni sunt transmise de la animale”.

Siguranța pentru personal

Toți lucrătorii săi, oamenii de știință care efectuează în mod regulat experimente și cercetări, au dușuri dezinfectante pentru a intra și a ieși de pe insulă, precum și îmbrăcăminte de protecție. Această instalație este unul dintre cele trei laboratoare de acest tip din lume și singurul din Europa. Celelalte două sunt în Winnipeg, Canada, și Geelong, Australia.

Clădirea este complet izolată de lumea exterioară, fiind dotată cu numeroase sasuri și menținută sub presiune negativă pentru a se asigura că aerul intră, nu iese. Totul se desfășoară în condiții de înaltă securitate, iar cercetătorii lucrează zilnic pentru a înțelege cum se răspândesc noii agenți patogeni și pentru a dezvolta vaccinuri.

Institutul Friedrich Loeffler este cel mai vechi centru de cercetare a virusurilor din lume. A fost înființată în 1910 de Friederich Loeffler, un bacteriolog german de la Universitatea din Greifswald, care a descoperit organismul care provoca difteria.