Home » Tehnologie & Știinta » Omul care a trăit cu o gaură în stomac. Cum putea mânca și ce experimente s-au făcut pe el

Omul care a trăit cu o gaură în stomac. Cum putea mânca și ce experimente s-au făcut pe el

Violeta Badea / 30.03.2021, 13:05
Omul care a trăit cu o gaură în stomac. Cum putea mânca și ce experimente s-au făcut pe el

Omul care a trăit cu o gaură în stomac. Cum putea mânca și ce experimente s-au făcut pe el. De-a lungul istoriei au existat oameni care au trăi fără un picior sau fără o mână. Însă, povestea omului care a trăit cu o gaură în stomac a fascinat pe toată lumea! În continuare vom afla cine a fost bărbatul, cum putea mânca și ce experimente s-au făcut pe el.

Alexis St. Martin
Alexis St. Martin

Omul care a trăit cu o gaură în stomac

Alexis St. Martin s-a născut pe data de 8 aprilie 1802 și a fost a fost un canadian francez care a lucrat Trapper ca analfabet pentru blana companiei americane. În anul 1822, viața i s-a schimbat complet. În timp ce se afla pe insula  Mackinac, Statele Unite ale Americii, un bărbat care vâna rațe l-a împușcat din greșeală în stomac de la mică distanță.

În secolul al XIX-lea, rana ar fi putut să-i fie fatală, dar Alexis St. Martin a ajuns de urgență la un spital militar.  Dr. William Beaumont este cel care l-a examinat pe tânăr și a reușit să-i salveze viața. Rana era gravă, iar medicul militar a spus că băiatului i se vedeau un plămân şi o bucată de stomac ieşind prin plagă, atât de extinsă era leziunea. Glonţul sfâşiase muşchii abdominali, diafragma şi sfărâmase câteva coaste. Totuși, a supraviețui.

Ceea ce părea a fi un final fericit s-a transformat rapid într-un coșmar. Alexis St. Martin a rămas cu o gaură în stomac. După ce a reușit să se pună pe picioare, bărbatul a observat că nu se putea hrăni. Astfel, orice înghițea sau mânca îi ieșea imediat din stomac.

Omul care a trait cu o gaura in stomac
Omul care a trait cu o gaura in stomac

Cum putea mânca și ce experimente s-au făcut pe el

Beaumont a fost nevoit să petreacă câteva săptămâni hrănindu-l pe Martin cu „clisuri nutritive”, o tehnică care ia permis pacientului să se recupereze. După câteva săptămâni de tratament, Beaumont a decis că hrănirea rectală nu mai era necesară, iar soluția a fost de a pune bandaje și bandă peste rana bărbatului pentru a bloca ieșirea hranei.

Medicul Beaumont a profitat de starea pacientului său, de faptul că era analfabet și l-a pus să semneze un contract în care acesta era plătit să fie cobai pentru experimentele sale. Doctorul a avut ce studia, deoarece procesele digestive nu erau destul de clar în perioada aceea, iar gaura din stomacului lui Alexis St. Martin îi permitea medicului să observe și să analizeze exact ce se întâmplă acolo.

William Beaumont
William Beaumont

Timp de mai mulţi ani, mai exact din 1825 până în 1833, medicul Beaumont a efectuat un studiu meticulos al procesului de digestie al pacientului său. Acesta lua mâncare din stomacul lui Martin și o analiza. De asemenea, punea hrana într-o fașă și o punea în stomac, așa a descoperit că sucurile gastrice digeră alimentele. Martin a fost numit „părintele fiziologiei gastrice”,  ajutând la fundamentarea înțelegerii moderne a procesului digestiv la om. Acesta a trăit până la 80 de ani, a avut șase copii și a avut o viață normală.