Home » Sănătate » Smartphone-urile ne dăunează somnului

Smartphone-urile ne dăunează somnului

George Stanciu / 11.11.2016, 14:17
Smartphone-urile ne dăunează somnului

Folosirea prelungită a smartphone-urilor este asociată cu o calitate mai redusă a somnului, conform unui studiu recent.

Studiul, publicat în data de 9 noiembrie, în jurnalul PLOS ONE, aparține lui Matthew Christensen și colegilor săi de la University of California din San Francisco.

Smartphone-urile au devenit din ce în ce mai importante în viața noastră de zi cu zi și am putea spune chiar că acestea au ajuns să fie indispensabile. Vrem să știm ce se întâmplă pe Facebook, vrem să citim știri imediat ce sunt publicate și vrem să ascultăm muzică direct pe YouTube, că tot avem abonamente de Internet cu resurse mari. Cu toate acestea, încă există întrebări cu privire la efectele ecranelor acestor telefoane asupra somnului nostru.

Echipa lui Christensen a dorit să testeze ipoteza conform căreia expunerea îndelungată la ecranele de smartphone-uri este asociată cu un somn neodihnitor. Aceștia au analizat date obținute de la 653 de adulți din SUA, ce au participat la cercetarea Health eHeart Study. Aceștia au instalat pe telefoane o aplicație care monitoriza cât timp este ecranul pornit și analiza câte minute din fiecare oră acesta era activ, pe parcursul a 30 de zile. Echipa a monitorizat și numărul de ore dormite, dar și calitatea somnului.

Cercetătorii au descoperit că fiecare participat a folosit telefoanele 38,4 ore, în medie, având aproximativ 3,7 minute de utilizare pe oră. Timpii mai mari de folosire au fost asociați cu o calitate mai scăzută a somnului, dar și cu mai puțin somn în general, mai ales când oamenii foloseau telefoanele aproape de ora somnului, arată sciencedaily.com.

Autorii susțin că aceasta este prima cercetare care măsoară prospectiv expunerea la smartphone-uri, dar că există limitări ale studiului, deoarece subiecții au raportat ei înșiși rezultatele somnului. Asocierea dintre cele două elemente, totuși, reprezintă un punct de început pentru cei ce sunt de părere că folosirea smartphone-urilor înainte de culcare este dăunătoare.