Home » Sănătate » Dacă ai parte de prea puțin somn, vei mânca mai mult în timpul zilei

Dacă ai parte de prea puțin somn, vei mânca mai mult în timpul zilei

George Stanciu / 03.11.2016, 14:08
Dacă ai parte de prea puțin somn, vei mânca mai mult în timpul zilei

Un nou studiu descoperă o corelație între orele de somn lipsă și cantitatea de calorii consumate în ziua următoare.

Meta-analiza a fost realizată de o echipă de cercetare de la King’s College London și a fost publicată în jurnalul medical European Journal of Clinical Nutrition. Acest studiu combină rezultatele mai multor studii din trecut, pentru a oferi un răspuns mai robust. Descoperirea cea mai importantă este că oamenii ce dorm mai puțin decât ar trebui, consumă aproximativ 385kcal în plus a doua zi, în comparație cu oamenii ce dorm suficient.

Cercetătorii au observat că privarea parțială de somn nu are un efect semnificativ cu privire la energia consumată în următoarea zi, astfel că participanții la studiu au avut un câștig net de 385 de calorii pe zi. Aceștia au consumat mai multe grăsimi și mai puține proteine, dar nu au existat diferențe în cantitatea de carbohidrați consumată, arată sciencedaily.com.

Lipsa de somn este una dintre cele mai întâlnite riscuri de sănătate ce poate fi prevenită, iar cercetătorii vor să lucreze în continuare pentru a înțelege care sunt implicațiile pe termen lung ale lipsei cronice de somn, ca factor de risc pentru obezitate.

Un studiu inițial, efectuat pe 26 de adulți, a descoperit că lipsa de somn conduce la o activare mai puternică a zonelor de recompensă din creier atunci când oamenii mănâncă. O motivație mai mare de a mânca poate fi o explicație pentru cantitatea mai ridicată de hrană consumată de oamenii ce dorm mai puțin decât ar trebui. O altă explicație poate fi dată de perturbarea ceasului biologic, ce afectează producția de leptină (hormonul sațietății) și de grelină (hormoul foamei).

Cei ce au fost privați de somn au avut posibilitatea să doarmă între trei ore și jumătate și cinci ore și jumătate pe noapte. Subiecții de control au dormit între șapte și douăsprezece ore în fiecare noapte.