Home » Sănătate » Vaccinarea cu a treia doză. Când ar putea să înceapă România administrarea acestei doze și cine sunt cei care au prioritate

Vaccinarea cu a treia doză. Când ar putea să înceapă România administrarea acestei doze și cine sunt cei care au prioritate

Cojocaru Cristian / 22.09.2021, 09:50
Vaccinarea cu a treia doză. Când ar putea să înceapă România administrarea acestei doze și cine sunt cei care au prioritate

După ce Agenția Europeană a Medicamentului a dat undă verse pentru cea de-a treia doză, autoritățile din România au pus la cale planul de administrare a serului. Află care sunt categoriile de persoane care se vor putea vaccina în prima tranșă.

EMA a dat undă verde pentru a treia doză de vaccin

Agenția Europeană a Medicamentelor a dat accceptul pentru administrarea dozei cu numărul trei pentru vaccinul anti-Covid. Reprezentanții Agenției Europene a Medicamentelor sunt de părere că statele membre ale Uniunii Europene pot începe, oricând doresc și dacă doresc, administrarea celei de-a treia doze de ser.

Această recomandare face referire la vaccinul împotriva Covid-19 produs de către Pfizer/BioNTech, urmând ca vaccinul Moderna să primească în curând un răspuns, având în vedere că evaluarea acestuia are loc într-un mod accelerat. Totodată, specialiștii EMA au afirmat că această doză este una necesară, astfel că recomandă tuturor accesarea campaniei de vaccinare și imunizare.

Acest lucru îi privește în primul rând pe cei care au avut un răspuns imun slab la administrarea primelor două doze, însă se recomandă inclusiv celor care nu au întâmpinat astfel de reacții. Momentan, Agenția Europeană a Medicamentului nu a emis un raport final pe baza subiectului însă reprezentanții EMA au afirmat că statele membre pot lua în calcul deja o nouă campanie de vaccinare pentru administrarea celei de-a treia doze.

Acest suprarapel trebuie administrat la un minim de 6 luni de la administrarea celei de-a doua doze, fiind cazul persoanelor care au cel puțin vârsta de 16 ani. Autoritățile din România au transmis că în funcție de ce decizia va lua EMA, administrarea suprarapelului ar putea începe chiar în luna octombrie.

a treia doză
Italia urmeaza ca la sfarsitul lunii septembrie sa inceapa administrarea celei de-a treia doze

În România va începe administrarea dozei trei

După ce FDA a autorizat administrarea celei de-a 3-a doze de vaccin anti-Covid, președintele CNCAV, Valeriu Gheorghiță a afirmat că serul va fi administrat persoanelor care suferă de boli cronice indiferent de vârstă dar și personalul medical.

”Săptămâna aceasta are loc o ședință de lucru, la care participă experți, reprezentanți ai Ministerului Sănătății, Insitutului de Sănătate Publică, Agenția Națională a Medicamentului, în cadrul CNCAV și vom decide care este strategia de urmat. Practic ne propunem să începem mai repede doza 3 pentru personalul medical, pentru persoanele de peste 65 de ani și persoanele vulnerabile și cu afecțiuni cronice, incluzând și pe cei care sunt rezidenți în centrele sociale, cămine și pacienții care sunt cu afecțiuni cronice renale în stadiu de dializă”, a afirmat Valeriul Gheorghiță.

Platforma de programare se află în stadiul de actualizare, iar același lucru are loc și la Registrul Unic Național al Vaccinărilor. Valeriu Gheorghiță a explicat procedura de administrare a vaccinului în cazul celor imunizați cu AstraZeneca.

”La acest moment vorbim de administrarea unei doze 3 cu vaccin pe bază de ARN mesager, respectiv Pfizer sau Moderna pentru scheme de vaccinare care au avut inițial acest tip de vaccin, fie Pfizer, fie Moderna, iar persoanele care au primit vaccin de la AstraZeneca propunerea pe care au abordat-o toate celelalte țări europene a fost de a administra unul dintre cele două vaccinuri pe bază de ARN mesager în completarea vaccinării cu vector viral care a fost folosit la prima schemă.

,Am transmis către MS, către comisiile de specialitate definirea acelor categorii vulnerabile de afecțiuni în cazul persoanelor care necesită, p ede o parte, o doză suplimentară de vaccin, practic de doza 3 adițională, care va completa schemele inițiate pentru prima dată 3 doze, iar cei care au făcut deja o primă schemă de vaccinare vor efectua această a treia doză, care practic va consilida răspunsul imun”, a mai adăugat șeful CNCAV.

Italia a primit acordul de a începe administrarea suprarapelului

Ceva mai rapizi în acest proces, italienii deja se pregătesc pentru administrarea celei de-a treia doze de vaccin anti-Covid, asta după ce Agenția Italiană a Medicamentului și-a dat acordul cu privire la imunizarea populației cu suprarapel. Administrarea dozei cu numărul trei de vaccin anti-Covid urmează a începe în Italia la sfârșitul lunii septembrie.

În acest sens, peste 500.000 de persoane care au un sistem imunitar scăzut urmează a li se inocula cea de-a treia doză produsă de Pfizer sau Moderna. După ce acest prim pas va fi pus în aplicare, ulterior programul urmează a fi extins, iar aproximativ 4,2 milioane de bătrâni, rezidenți ai centrelor de îngrijire dar și angajați ai sistemului sanitar urmează a fi vaccinate cu doza suplimentară.

La baza deciziei AIFA stă faptul că OMS a cerut din nou ca persoanele sănătoare care au fost vaccinate cu schemba completă să nu primească cea de-a treia doză a vaccinului. În acelați timp, specialiștii au lansat un avertisment cu privire la faptul că în lume încă există milioane de oameni care nu au avut încă acces la prima doză a vaccinului anti-Covid. Directorul OMS a dorit la începutul lunii august să dea un decret cu privire la amânare dozelor de rapel până la sfârșitul lunii septembrie, dar se pare că mai multe țări cu nivelul de trai ridicat s-au opus în mod public, lansând deja campania de vaccinare cu cea de-a treia doză a vaccinului.