Home » Sport » Cine este Cristina Neagu. 4 lucruri neștiute despre cea mai bună handbalistă din lume

Cine este Cristina Neagu. 4 lucruri neștiute despre cea mai bună handbalistă din lume

Bucur Ioana / 30.12.2021, 10:50

Cristina Neagu este, fără îndoială, unul dintre puținii oameni care ne fac să spunem cu mândrie că suntem români. Cea mai bună handbalistă din lume a refuzat un salariu colosal, doar ca să rămână să joace pentru țara ei. Detalii incredibile despre viața sportivei.

Cristina Neagu a ajuns din întâmplare handbalistă

Cristina Neagu, sportiva care scrie istorie în handbalul românesc și mondial, s-a născut pe 26 august 1988, în cartierul Ghencea, din București. Când avea doar 12 ani o întâlnire neplănuită i-a schimbat complet viața. Cristina era elevă când, în timp ce era la ora de sport, în sală a intrat Maria Covaci. Antrenoarea căuta, la acea vreme, fete pentru departamentul de handbal al Clubului Spotiv Școlar numărul 5. Curioasă din fire, copila a vrut să vadă despre ce era vorba.

„Am zis că nu am nimic de pierdut dacă merg și eu. Handbalul mi-a intrat la suflet din primul moment”, spunea Cristina Neagu, despre primul contact cu sportul.

Antrenamentele începeau la ora 7 dimineața și se încheiau la ora  seara. În perioada în care a făcut pregătire la Clubul Spotiv Școlar numărul 5, familia Cristinei Neagu a trebuit să suporte costuri semnificative: deplasările la sala de antrenament, cantonamentele și baremurile de arbitraj. Toate sacrificiile și eforturile depuse au meritat din plin.

În 2005, Cristina Neagu a fost numită „cea mai valoroasă jucătoare a lumii”, la Campionatul European de Junioare din Austria. Atunci, România a jucat finala, fiind învinsă de Danemarca. Un an mai târziu, handbalista primea același titlu, la Campionatul Mondial de Tineret de la Sherbrooke, Canada.

Cristina Neagu
Cristina Neagu

Cristina Neagu avea doar 19 ani când a fost chemată la Națională

În 2006, Cristina Neagu intră în vizorul reprezentanților clubului profesionist Rulmentul Municipal Brașov. Avea 18 ani când a fost luată la echipa antrenată de Mariana Târcă, un nume emblematic al echipei naționale de handbal a României.

După doar câteva luni, Neagu era una dintre jucătoarele de bază de la Rulmentul. Mai mult, puștoaica din București a fost desemnată sportiva anului în Brașov. Un an mai târziu, Gheorghe Tadici o cheamă pe Cristina Neagu la Națioanală. Handbalista participă la la Campionatul Mondial din Franța. România termină competiția pe locul al patrulea.

„Meciurile tari călesc orice jucător. Nu mi-a fost frică deloc, chiar dacă în fața mea era Valerie Nicolas. Domnul Tadici mi-a spus să arunc la poartă cu curaj și așa am făcut. E cea mai frumoasă seară din viața mea”, spunea Cristina Neagu, după meciul în care România a învins Franța.

Problemele financiare ale clubului Rulementul au determinat-o să se transfere. Ioan Gavrilescu a fost cel care a convins-o să semneze cu Oltchim, campioana României.

„Am avut, este adevărat, mai multe oferte, dar cred că am ales ce este mai bine pentru mine. Vreau să rămân în țară pentru a-mi continua studiile și abia apoi voi vedea ce voi face. Cu siguranță nu voi avea probleme de acomodare la Oltchim Râmnicu Vâlcea, pentru că le știu pe fete de la echipa națională.

Nu mă aștept la nimic altceva decât să fiu tratată așa cum merit, pentru că și eu la rândul meu voi da totul în teren”, a spus Cristina Neagu, despre decizia de a juca la Oltchim.

Cristina Neagu a refuzat un salariu dublu, alegând să rămână în România: „Am semnat cu sufletul”

Evoluția spectaculoasă a handalistei a atras atenția mai multor cluburi din străinătate. Critina Neagu a fost contactată de reprezentanți ai clubului Viborg HK. Potrivit zvonurilor de la acea vreme, danezii i-ar fi oferit româncei un salariu anual de 300.000 de euro. Cristina Neagu a ales să rămân acasă. În ianuarie 2011, și-a prelungit contractul cu Oltchim pentru încă doi ani, pe un salariu anual de 150.000 de euro.

„Am semnat din mai multe motive, nu mi-a fost greu să iau această decizie. Am semnat cu sufletul. Suporterii m-au impresionat, atașamentul lor m-a emoționat. Am semnat și pentru că la Otchim există domnul Roibu, o persoană deosebită, căreia nu am ce să-i reproșez.

De asemenea, am ales să rămân la Oltchim pentru prieteni, pentru colege și familie. M-a flatat oferta de la Viborg, dar mă bucur că am rămas la Vâlcea. Vreau să câștigăm cupa, să dovedim că suntem mai tari ca Viborg”, a declarat Cristina Neagu.

Cristina Neagu, cel mai bine plătită handbalistă din lume
Cristina Neagu, cel mai bine plătită handbalistă din lume

Cristina Neagu, singura handbalistă din istorie care câștigat de patru ori titlul de „Cea mai bună handbalistă a anului”

Pauza meciului Japonia-Congo, disputant la sfârșitul anului 2019, a fost unul dintre cele mai emoționante din cariera Cristinei Neagu. Sportiva româncă a fot desemnată, de Federația Internațională de Handbal (IHF) cea mai bună jucătoare a lumii în 2018. Ea a mai primit același tiltu și în anii 2010, 2015 și 2016.

Cristina Neagu, infectată cu noul coronavirus

La începutul lunii octombrie 2020, Cristina Neagu anunța, pe pagina sa de Facebook, că a ales să nu meargă în cantonament alături de colegele sale de echipă, din cauza problemelor pe care are la umăr: „Deși este o săptămână dedicată loturilor naționale, nu am intrat în cantonament cu echipa. Durerile la umăr s-au intensificat în ultimul timp, iar în urma discuțiilor avute cu antrenorii și echipele medicale, am considerat că este o perioadă potrivită pentru a face tratament și recuperare, atât la umăr, cât și la genunchi. Aștept cu nerăbdare să ma întorc pe teren!”

Potrivit gsp.ro, Cristina Neagu s-a simțit din ce în ce mai rău și a avut febră. Testul COVID-19 i-a ieșit pozitiv, spunea site-ul, citând surse din cadrul CSM București. Jucătoarea s-a izolat și nu a intrat în tot acel timp în contact cu nicio altă colegă.

La final de 2021, Cristina Neagu a devenit cel mai bine plătită handbalistă din lume

Pe final de 2021, Cristina Neagu (33 de ani) și-a reînnoit contractul cu CSM București. Legitimată la clubul din Capitală din anul 2017, sportiva și-a prelugit înțelegerea pe încă doi ani, de această dată pe și mai mulți bani. Va încasa un salariu colosal în lumea handbalului, ceea ce o va face cel mai bine plătită jucătoare.

Conform unor surse Digi Sport, Cristina va încasa acum un salariu lunar de 20.000 de euro, după ce până acum era remunerată cu 17.500 de euro. Salariul pe care-l va primi Neagu de acum înainte este cel mai mare din handbalul feminin mondial, depășind-o și pe Amorim de la Rostov, care avea 18.500 de euro pe sezon.

„Ştiu că există această discuţie, se vorbeşte despre salariul meu. M-a deranjat lucrul ăsta la început. A fost o chestiune destul de stresantă. Nu e neapărat treaba mea de unde vin banii clubului.

Eu am semnat pe un salariu, prin ceea ce fac pentru echipă merit fiecare euro din acel salariu. Asta e datoria mea. Să joc pentru echipă, nu să ştiu de unde vin banii. Toate echipele de handbal sunt sponsorizate din bani publici. Nu ştiu de ce se vorbeşte doar de salariul meu. Şi celelalte jucătoare sunt plătite din bani publici”, spunea Cristina Neagu în luna aprilie.

A doua cel mai bine plătită jucătoare de handbal din România este Alexandrina Barbosa (35 de ani), legitimată la Bistrița. Sportiva de origini portugheze încasează aproximativ 15.000 de euro pe lună. Aceasta jucat și la CSM București (2020-2021), dar pe un contract mai mic, de 12.500 de euro.