Home » Sport » Jocurile Olimpice de Iarnă 2022: program, desfășurare, sportivi. Cine reprezintă România

Jocurile Olimpice de Iarnă 2022: program, desfășurare, sportivi. Cine reprezintă România

Manolică Anca / 03.02.2022, 15:19
Jocurile Olimpice de Iarnă 2022: program, desfășurare, sportivi. Cine reprezintă România

Sportul mondial intră din nou în prim plan și cu toții ne vom îndrepta privirile în zilele următoare către Jocurile Olimpice de Iarnă de la Beijing 2022. Numărătoarea inversă oficială se apropie de final, festivitatea de deschidere a celei de-a 24-a ediție a Jocurilor Olimpice de iarnă debutând vineri, 4 februarie, ora 14:00 (ora României), pe Stadionul Național al Chinei. Iată câți sportivi reprezintă România în acest an și la ce discipline.

Încep Jocurile Olimpice de Iarnă 2022

Vineri, 4 februarie 2022, începe să se scrie o nouă pagină de istorie a Jocurilor Olimpice de Iarnă. Cea de-a 24-a ediție aliniază la start 2.878 de sportivi la 15 sporturi, în Beijing, oraș care, cu această ocazie, devine prima locație care a găzduit atât întrecerile de vară (2008), cât și pe cele de iarnă (2022).

Spectaculoasele întreceri pentru mult râvnitele medalii se vor da în trei locații: Beijing, Yanqing și Zhangjiakou. Arenele din Beijing va găzdui sporturile pe gheață: patinaj artistic, patinaj viteză, short-track, hochei pe gheață și curling. În zona Yanqing se vor desfășura probele de schi alpin, bob, sanie și skeleton, în timp ce la Zhangjiakou vor avea lor concursurile de la schi freestyle, snowboard, schi fond, sărituri cu schiurile, combinată nordică și biatlon.

Încep Jocurile Olimpice de Iarnă de la Beijing 2022
Încep Jocurile Olimpice de Iarnă de la Beijing 2022

Unde se vede această ediție de Jocuri Olimpice

JO de la Beijing 2022 se văd în direct și integral pe toate platformele Eurosport, cât și pe TVR. La ceremonia oficială de deschidere de vineri, din partea României, va fi prezent în tribună ministrul Sportului, Eduard Novak.

Jocurile au debutat deja neoficial de pe 2 februarie (cu primele meciuri de la curling) și vor ține până pe 20 februarie, zi în care va avea loc ceremonia de închidere. Reamintim faptul că între București și Beijing există o diferență de fus orar de 6 ore. În general, competițiile se vor desfășura între 03:00 și aproximativ 17:30 (orele României).

Ce sportivi reprezintă România la Jocurile Olimpice de Iarnă de la Beijing 2022

România participă la cea de-a 24-a ediție a jocurilor de iarnă cu 22 de sportivi: 8 fete şi 14 băieţi, înscriși la 7 discipline sportive, după cum urmează:

  • Biatlon – Natalia Ushkina (individual, sprint, urmărire – feminin), George Colţea (sprint, individual, urmărire – masculin);
  • Bob – Andreea Grecu (monobob, bob 2 feminin), Katharina Wick (bob 2 feminin); Mihai Tentea (bob 2 masculin, bob 4 masculin), Ciprian Daroczi (bob 2 masculin), Raul Dobre (bob 4 masculin), Cristian Radu (bob 4 persoane);
  • Patinaj Viteză – Mihaela Hogaş (feminin 500 m, 1000 m);
  • Sanie – Raluca Strămăturaru (feminin, ştafetă), Valentin Creţu (masculin, ştafetă), Marian Gîtlan, Darius Şerban (dublu masculin, ştafetă);
  • Sărituri cu schiurile – Daniela Haralambie (NH feminin), Andrei Feldorean (NH, LH – masculin), Daniel Cacina (NH, LH – masculin), Sorin Mitrofan (NH, LH – masculin);
  • Schi Alpin – Maria Constantin (slalom, slalom uriaş – feminin), Alexandru Ştefănescu (slalom, slalom uriaş – masculin);
  • Schi fond – Timea Lorincz (skiatlon, sprint liber – feminin), Paul Pepene, Raul Popa (skiatlon, sprint liber, sprint echipe – masculin).

Drapelul României va fi purtat la ceremonia de deschidere de Raluca Strămăturaru (sanie – 36 de ani, se află la a 4-a Jocurile Olimpice de iarnă de Iarnă) şi Paul Pepene (schi fond – 33 de ani, primul şi singurul schior de fond din România care a câştigat un titlu mondial la U23 și se află, la fel, la a 4-a participare la Jocurile Olimpice de Iarnă).