Home » Sport » Motivul pentru care sportivii sunt premiați cu medalii de aur, argint și bronz. Cum a luat naștere tradiția și ce primeau înainte câștigătorii competițiilor olimpice

Motivul pentru care sportivii sunt premiați cu medalii de aur, argint și bronz. Cum a luat naștere tradiția și ce primeau înainte câștigătorii competițiilor olimpice

Manolică Anca / 02.10.2021, 16:12
Motivul pentru care sportivii sunt premiați cu medalii de aur, argint și bronz. Cum a luat naștere tradiția și ce primeau înainte câștigătorii competițiilor olimpice

Orice sportiv visează ca, măcar o dată în carieră, să participe la Jocurile Olimpice și să se întoarcă acasă cu o medalie. Este, cu siguranță, încununarea a efortului, chinului și a miilor de ore petrecute în sala de antrenament. Fiecare medalie obținută le dau un plus de încredere și sunt motivația de a continua să lupte. Totuși, de ce sunt sportivii sunt premiați cu medalii de aur, argint și bronz. De unde vine această tradiți?

De ce sunt premiați sportivii cu medalii de aur, argint și bronz

Atunci când ne gândim la Jocurile Olimpice, ne vin în minte multe lucruri mărețe. Pornind de la ceremonia de deschidere care este de fiecare dată grandioasă, la sportivii din toată lumea care se întrec la toate disciplinele sportive, la punctul culminant al competițiilor sau chiar la lacrimile de tristețe sau fericire pură de la ceremoniile de premiere.

Este un carusel de emoții și trăiri intense cu care orice sportiv visează să se întâlnească măcar o dată în viață. O medalie la Jocurile Olimpice, mai ales una de aur, reprezintă o ultimă treaptă a succesului în carieră. Este apogeul și modalitatea perfectă de incununare a efortului și a muncii asidue depusă în salile de antrenamente.

Nu degeaba aceste medalii sunt cele mai emblematice elemente din orice competiție de Jocuri Olimpice. Medalia a devenit simbolul excelenței în sport, însă nu mulți știu de ce sunt totuși premiați sportivii cu medalii de aur, argint și bronz. Ce primeau aceștia înainte?

AUR pentru Ancuța Bodnar și Simona Radiș la dublu vâsle feminin - Tokyo, 2020
AUR pentru Ancuța Bodnar și Simona Radiș la dublu vâsle feminin – Tokyo, 2020

Distincțiile olimpice nu au fost întotdeauna aceste medalii

Tradiția olimpică își are origine în Grecia antică și are în spate mai bine de 2.700 de ani. La acea vreme, cei mai mari atleți se adunau pentru a lua parte la un turneu atletic care se organiza o dată la patru ani în Olympia, un loc faimos din apropiere de orașul Elida.

La fel ca în prezent, și atunci existau învingători și învinși. Cei care obțineau rezultate remarcabile, însă, nu primeau o medalie de aur, ci o coroană din ramuri de măslin și o medalie de argint. Iar cei care se clasau pe locul doi erau răsplătiți cu o coroană de lauri (ramuri de dafin) și o medalie de bronz. Aceste coroane erau oferite în onoarea zeului suprem, Zeus.

Abia din 1896, când tradiția competițiilor olimpice a fost reluată la Atena, au început să fie recompensați primii trei clasați. În acea vreme, locul I primea o medalie de argint, cel de pe locul doi pleca acasă cu o medalie de cupru, iar locul trei primea o medalie de bronz. Un sistem aproape de ceea ce cunoaștem noi în prezent.

Prima ediție a Jocurilor Olimpice din epoca modernă - Grecia, 1896
Prima ediție a Jocurilor Olimpice din epoca modernă – Grecia, 1896

Sistemul modern de acordare a medaliilor la Jocurile Olimpice

Odată cu ediția de la Paris a Jocurilor Olimpice, din anul 1900, s-a schimbat modalitatea de premiere. Câștigătorii începuseră să primească trofee și obiecte de artă valoroase pentru a le fi onorate victoriile. Însă, nu exista o regulă fixă în privința acordării premiilor, totul fiind lăsat la latitudinea țării gazdă.

În 1904, când competiția s-a desfășurat pentru prima dată în SUA, au apărut și primele medalii de aur. Cei care au obținut locul doi au primit medalii de argint, iar cei de pe locul al treilea au plecat acasă cu medalii de bronz.

De atunci și până în prezent, la toate edițiile Jocurilor Olimpice s-au folosit aceste tipuri de medalii. Însă, nu Jocurile Olimpice au fost primul eveniment sportiv din epoca moernă care a folosit metale prețioase în medaliile sale.