Home » Când, unde, cum » Jocurile Olimpice. Ce semnificație au cele 5 cercuri și cum au fost alese culorile

Jocurile Olimpice. Ce semnificație au cele 5 cercuri și cum au fost alese culorile

Cojocaru Cristian / 13.09.2021, 11:12
Jocurile Olimpice. Ce semnificație au cele 5 cercuri și cum au fost alese culorile

Când ne gândim la Jocurile Olimpice, câteva lucruri ne vin imediat în minte. Dintre acestea fac parte sportivii care mărșăluiesc în timpul ceremoniei de deschidere, acordarea medaliilor, torța dar și celebrele inele olimpice.

Ce semnificație au cele cinci inele de la Jocurile Olimpice

Cele cinci inele olimpice interconectate au devenit atât de familiare încât mulți dintre noi nici nu ne-am gândit ce ar putea simboliza. În general, inelele simbolizează un angajament continuu, o legătură veșnică, iar putem presupune că acest lucru este valabil și pentru inelele olimpice, însă pare să fie mult mai mult de atât.

Atât inelele olimpice, cât și olimpiadele moderne în sine pot fi urmărite înapoi la un singur om: istoricul francez din secolul al XIX-lea, sociologul, sportivul și reformatorul educației, Pierre de Coubertin. Pe lângă faptul că a depus eforturi pentru a pune educația fizică la dispoziția studenților din Franța, așa cum a fost și pentru omologii lor englezi, Coubertin a organizat primul Congres mondial de educație fizică și competiții academice la Expoziția universală din Paris din 1889, potrivit Comitetului Olimpic Internațional.

Cinci ani mai târziu, în iunie 1894, Coubertin a fondat Comitetul Olimpic Internațional și a propus ceea ce va deveni fastuoasele Jocuri Olimpice moderne,  primele dintre acestea având loc la Atena în 1896, urmate de Jocurile din 1900 de la Paris. Încă de la început, viziunea lui Coubertin pentru olimpiade a inclus sportivi de elită din diferite părți ale lumii care s-au reunit într-o singură locație pentru a concura unul împotriva celuilalt. În cea de-a doua ediție a Buletinului Olimpic din 1894, el a explicat modul în care Jocurile se vor roti între diferite țări și de ce acesta a fost un aspect atât de important al evenimentului.

„Geniul fiecărui popor, felul său de a organiza festivalurile și de a se implica în exerciții fizice. Este ceea ce va conferi Jocurilor Olimpice moderne adevăratul lor caracter și poate le poate face superiori predecesorilor lor antici. Este evident că Jocurile organizate la Roma nu vor semăna în niciun fel cu cele care ar putea avea loc la Londra sau Stockholm”, a scris el.

jocurile olimpice
In spatele inelelor olimpice există o intreaga istorie

Istoria inelelor olimpice

Jocurile Olimpice din 1912, care au avut loc la Stockholm, Suedia, au fost primele care au inclus sportivi din cele considerate pe atunci cele cinci continente: Africa, Asia, Europa, Oceania (Australia și Noua Zeelandă) și o combinație de America de Nord și de Sud. Inspirat de ceea ce devenise un eveniment cu adevărat global, în 1913, Coubertin a conceput ceea ce va deveni simbolul Jocurilor: inelele olimpice.

Inelele olimpice au fost utilizate în fiecare Joc de vară și iarnă din 1920 și au rămas relativ neschimbate de atunci. Excepția de la aceasta a fost o versiune introdusă în 1957, care a mărit ușor spațiul dintre inele. Cu toate acestea, în 2010, Comitetul Olimpic Internațional a decis să revină la designul și distanțarea inițială a lui Coubertin, iterația inelelor olimpice utilizate astăzi.

Oamenii au folosit de mult timp inele sau cercuri ca simboluri, dar în cazul inelelor olimpice, au o semnificație specială. De exemplu, cele cinci inele reprezintă cele cinci continente care au participat la Jocurile din 1912. Conform regulii 8 din Carta olimpică, ”simbolul olimpic exprimă activitatea Mișcării Olimpice … și întâlnirea sportivilor din întreaga lume la Jocurile Olimpice”.

În plus, cele cinci inele întrețesute trebuie să aibă dimensiuni egale, reprezentând ideea că toate continentele sunt egale la Jocuri. În cele din urmă, în cuvintele lui Coubertin: ”Aceste cinci inele reprezintă cele cinci părți ale lumii câștigate acum pentru cauza olimpismului și gata să accepte rivalitățile sale fecunde”.

Semnificația culorilor inelelor olimpice

Având în vedere ceea ce știm despre culori și numeroasele lor semnificații simbolice, se pare că ar fi sigur să presupunem că fiecare culoare prezentată în inelele olimpice ar reprezenta ceva anume, cum ar fi un continent. Dar, în realitate, nu este deloc cazul. Coubertin a ales cele șase culori olimpice oficiale – albastru, galben, negru, verde, roșu și alb pentru că atunci când a introdus simbolul în 1913, fiecare steag al națiunilor participante la jocuri putea fi reprodus folosind culorile din simbolul olimpic. Sau, în propriile sale cuvinte: ”Cele șase culori combinate astfel le reproduc pe cele ale tuturor națiunilor fără excepție”.

Credeți sau nu, există în prezent șapte versiuni ”oficiale” ale inelelor olimpice. În mod surprinzător, iterația preferată este cea cu inele în toate cele cinci culori pe un fundal alb. Cu toate acestea, în situațiile în care nu este posibilă reproducerea inelelor olimpice în culori, versiunile monocrome ale inelelor în fiecare dintre cele șase culori olimpice oficiale – albastru, galben, negru, verde, roșu și alb – sunt alternative acceptabile.

Deși conceptul inelelor olimpice poate să nu fie nou, simbolul în sine a evoluat ușor de-a lungul anilor și a inclus aceste versiuni, conform Comitetul Olimpic Internațional:

1913: Coubertin creează inelele olimpice. Simbolul original conținea cinci inele întrețesute – albastru, galben, negru, verde și roșu – în mijlocul unui fundal alb;
1920: Inelele olimpice și-au făcut debutul oficial la Olimpiada a VII-a de la Anvers, sub forma steagului olimpic;
1957: După ce inelele au avut 44 de ani de utilizare, Comitetul Olimpic Internațional a aprobat prima modificare a inelelor olimpice, deși a fost extrem de subtilă;
1986: Comitetul Olimpic Internațional și-a actualizat standardele grafice pentru a include o descriere a versiunii oficiale a inelelor olimpice, completată cu cât spațiu ar trebui să existe între fiecare inel la reproducerea siglei;
2010: Comitetul executiv al CIO a decis ca inelele olimpice să revină la rădăcinile lor, ca și în versiunea originală a lui Coubertin, cu inelele întrețesute perfect.