Home » Când, unde, cum » Ce înseamnă bluetooth și de unde provine de fapt acest cuvânt. 6 simboluri celebre și semnificațiile lor nebănuite

Ce înseamnă bluetooth și de unde provine de fapt acest cuvânt. 6 simboluri celebre și semnificațiile lor nebănuite

Manolică Anca / 07.09.2021, 13:25
Ce înseamnă bluetooth și de unde provine de fapt acest cuvânt. 6 simboluri celebre și semnificațiile lor nebănuite

Trăim într-o lume guvernată de simboluri, semne de o mare încărcătură care pot schimba lumea, la propriu. Există simboluri celebre care ne pot uni sau ne pot despărți, ne pot transforma în prieteni sau în cei mai aprigi dușmani. Iată șase simboluri celebre și care este semnificația lor nebănuită.

Simboluri celebre care au o semnificație aparte

Cum ar fi ca pe biserica din oraș să regăsești într-o zi o crice întoarsă invers? Sigur reacția publicului va fi una de indignare vehementă. Asta pentru cî încărcătura emoțională a simbolului crucii este una foarte moare. Iată o listă cu șapte simboluri celebre și semnificația lor.î

  • Femei vs. bărbați

Simboluri celebre. Femei vs. bărbați
Simboluri celebre. Femei vs. bărbați

Aceste simboluri sunt regăsite la tot pasul, oriunde în lume. Cel masculin ilustrează planeta Marte, purtând un scut și o sabie, în timp ce simbolul feminin reprezintă planeta Venus, înfățișată ca o oglindă de bronz cu mâner.

Surprinzător sau nu, cele două simboluri au fost folosite pentru prima dată în 1751, de către botanistul Carl Linnaeus, pentru a diferenția sexul plantelor.

  • Simbolul peștelui și al creștinismului

Simbolul peștelui
Simbolul peștelui

Cu siguranță, mulți dintre noi am remarcat un astfel de simbol lipit pe spatele unei mașini și ne-am întrebat care este semnificația lui. Cele două arcuri intersectate, care formează imaginea unui pește, sunt asociate creștinismului și lui Iisus Hristos.

Acesta poartă numele de „ichtus”, ce provine din grecescul „ikhthys”, care înseamnă „pește”. Cu toate că au origini precreștine, ele au început să fie folosite în literatura și arta creștină începând din secolul II, d.Hr. I – ēsoûs, Ch – rīstós, Th – eoû (Θεοῦ), Hy- iós, S – sōtḗr, care înseamnă „Iisus Histos Fiul lui Dumnezeul Salvatorul”.

  • Simboluri celebre. Pauza

Pauza
Pauza

Atunci când vrei să întrerupi o melodie sau vizioarea unui film, apeși mereu butonul de „pauză”. Cu toții știm că acest simbol este reprezentat prin două linii paralele, dispuse vertical.

Însă, puțini sunt cei care știu că acesta este unul din cele mai vechi instrumentel lingvistice din lume. Acesta poate numele de cezură, care este pauza ritmică a unui vers. El are rolul de a împărți versul în părți egale, ușurând astfel recitarea.

  • Simboluri celebre. Pornit/Oprit

Simboluri celebre. Pornit/Oprit
Simboluri celebre. Pornit/Oprit

Și acest simbol se regăsește pe orice telecomandă sau orice dispozitiv electrocasnic. În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, inginerii a început să folosească conduri binare pe butoanele de alimentare și comutatoare. „1” semnifica faptul că butonul era apăsat, iar „0” însemna că acesta nu era apăsat.

Mai apoi, Comisia Internațională Electrotehnică le-a combinat pe cele două, obținând un semicerc cu o linie verticală.

  • Mitsubishi

Logo Mitsubishi
Logo Mitsubishi

Istoria Mitsubishi Motors își are începuturile în anul 1870. Însă, la acea vreme, compania nu se ocupa de construcția automobilelor, ci activa în domeniul naval, numindu-se Tsukomo Shokai. Ea a fost înființată de japonezul Yataro Iwasaki, tânărul antreprenor care i-a conceput chiar și logo-ul.

Acesta a pus laolaltă emblema familiei sale (formată din trei diamante) și emblema clanului Tosa (trei frunze de stejar unite) și a obținut o siglă formată din trei diamante unite, care a fost înregistrată în anul 1941.

  • Bluetooth și dinții albaștri

Regele danez Harald Gormsson
Regele danez Harald Gormsson

Tradus în limba română, cuvântul înseamnă „dinte albastru”. Simbolul este unul extrem de popular în rândul telefoanelor mobile, primind această denumire după regele danez Harald Gormsson.

Bluetooth este traducerea în engleză a cuvântului scandinav „Blatand/Blatann”, porecla regelui vikig. El a rămas în istorie datoriă fatului că a reușit să unească teritoriile de astăzi ale Norvegiei, Suediei și Danemarcei, dar și pentru iubirea lui pentru coacăze. Fiindcă le mânca foarte des, dinții săi erau aproape tot timpul albaștri, de unde și porecla Bluetooth.