Home » Știri » 23 decembrie, zi liberă pentru elevii din România? Anunțul făcut de ministrul Educației

23 decembrie, zi liberă pentru elevii din România? Anunțul făcut de ministrul Educației

Alexandru Cazacu / 19.12.2021, 11:53
23 decembrie, zi liberă pentru elevii din România? Anunțul făcut de ministrul Educației

Iată că se apropie vacanța de Crăciun, iar ministrul Educației a anunțat că instituțiile de învățământ vor avea posibilitatea de a decide dacă ziua de 23 decembrie este sau nu zi liberă pentru elevi. Haideți să vedem ce spune Sorin Cîmpeanu despre cursurile elevilor din ziua de 23 decembrie.

Școlile vor decide dacă 23 decembrie va fi zi liberă pentru elevi

După cum spuneam, potrivit lui Sorin Cîmpeanu, Ministerul Educației a hotărât ca unitățile școlare să decidă cum se va desfășura ziua de 23 decembrie. Așadar, decizia aparține conducerii fiecărei școli, după consultarea cadrelor didactice.

De asemenea, ministrul Educației a precizat că activitățile școlare pot fi adaptate, astfel încât cursurile cu prezență fizică să poată fi înlocuite cu o temă de vacanță, care să implice întreaga familie, sau cu întâlniri informale.

„Fiecare director de școală va putea hotărî, după consultarea cadrelor didactice, dacă pe 23 decembrie elevii vor desfășura cursuri cu prezență fizică sau dacă activitățile pot fi adaptate astfel încât să răspundă așteptărilor în contextul particular al sărbătorilor, în care activitățile de învățare să se poată organiza de manieră nonformală și informală, eventual printr-un proiect pe o temă care să implice întreaga familie și care să fie prezentat ulterior colegilor, după vacanța de sărbători”, a anunțat ministrul Cîmpeanu, potrivit hotnews.ro.

Motivul pentru care a fost luată această decizie

Conform celor spuse de Sorin Cîmpeanu, decizia Ministerului Educație a fost luată atât pentru a veni în întâmpinarea dorințelor elevilor pentru a dedica această zi pregătirilor pentru Ajun, cât și pentru întărirea procesului de descentralizare. După cum se arată în structura anului școlar 2021 – 2022, ziua de 23 decembrie este ultima zi de cursuri înainte de vacanța de Sărbători.

„Decizia a fost luată pentru a veni în întâmpinarea dorinței copiilor și părinților de a dedica această zi pregătirilor pentru Ajunul Crăciunului, cât și în spiritul descentralizării promovate în acest an de Ministerul Educației, astfel încât unitățile de învățământ să poată adapta mai eficient activitățile lor așteptărilor și nevoilor societății”, a precizat ministrul.

Școlile vor decide dacă 23 decembrie va fi zi liberă pentru elevi
Școlile vor decide dacă 23 decembrie va fi zi liberă

Când vor reveni elevii la școală, după vacanța de Sărbători

După cum spuneam, ultima zi de cursuri din acest an este pe 23 decembrie, așadar vacanța de iarnă începe pe 24 decembrie. Cu toate că inițial această vacanță a fost programată să fie și vacanța inter-semestrială, după decalarea semestrului II, s-a renunțat la această variantă

Astfel că, elevii de gimnaziu și liceu vor reveni în băncile școlii pe 3 ianuarie, iar copiii de grădiniță și elevii din clasele primare pe data de 10 ianuarie 2022. În ceea ce privește ziua de 23 decembrie, rămâne să vedem ce va decide fiecare unitate școlară.

Calendarul semestrului al II-lea (17 ianuarie 2022 – 10 iunie 2022)

  • 17 ianuarie 2022 – 14 aprilie 2022 (cursuri)
  • 15 aprilie 2022 – 1 mai 2022 (vacanța de primăvară)
  • 2 mai 2022 – 10 iunie 2022 (cursuri)
  • 11 iunie 2022 – până la data din septembrie 2022 la care vor începe cursurile anului școlar 2022 – 2023 (vacanța de vară).

Pentru elevii din clasele a VIII-a, anul școlar are 33 de săptămâni de cursuri și se încheie pe 3 iunie 2022. Pe de altă parte, clasele din învățământul liceal – filiera tehnologică (exceptând clasele terminale menționate), respectiv pentru clasele din învățământul profesional, anul școlar are 37 de săptămâni de cursuri.