Home » Știri » Peste 500 de migranți, salvați din apele Mării Mediterane

Peste 500 de migranți, salvați din apele Mării Mediterane

Octavian Palade / 15.11.2016, 12:15
Peste 500 de migranți, salvați din apele Mării Mediterane

Autorităţile italiene au salvat în ultima zi 550 de migranți din ambarcaţiuni instabile care pluteau pe apele Mării Mediterane.

Autorităţile italiene au anunţat marţi dimineaţă că 550 de migranți, dintre care cei mai mulţi de origine vest-africană, au fost salvaţi în ultima zi din ambarcaţiuni instabile care pluteau pe apele Mării Mediterane. Alte cinci cadavre au fost recuperate în cele cinci operaţiuni ale salvatorilor italieni, relatează Reuters, potrivit news.ro.

”Am recuperat cele cinci cadavre dintr-o ambarcaţiune de cauciuc, iar o persoană a murit înecată”, a menționat o purtătoare de cuvânt a organizaţiei SOS Mediterana. Trupul migrantului care s-a înecat în faţa salvatorilor nu a mai putut fi recuperat.

Un elicopter al salvatorilor a intervenit pentru a transporta un băiat, care era inconştient de peste două ore, precum şi o femeie care a inhalat combustibil.

La operaţiunile de salvare au participat o navă a pazei de coastă italiene, precum şi un tanc pentrolier danez şi o ambarcaţiune de mici dimensiuni.

Organizaţia Internaţională pentru Migraţie (IOM) a anunţat luni că 4.271 de migranţi şi-au pierdut viaţa de la începutul anului 2016 în nenumăratele naufragii din Marea Mediterană.

În anul 2015, peste un milion de migranți –  cei mai mulţi fiind sirieni care fugeau din calea ororilor unui război civil sângeros – au ajuns pe coastele europene. Însă acordul UE-Turcia privind migraţia a dus la închiderea rutei migratorii din Vestul Balcanilor şi la reducerea considerabilă a celor care reuşesc să ajungă pe insulele grecești.

Cu toate acestea, migranți din statele africane, în special Somalia şi Eritreea, continuă să încerce drumul periculos din Libia în Italia. Unii caută oportunităţi economice în statele europene, în vreme ce alţii fug din calea războiului, a instabilităţii politice şi a unor regimuri autoritare.

Peste 106.000 de migranți au ajuns pe coastele italiene de la începutul acestui an, în vreme ce 2.726 au murit înecaţi în apele Mării Mediterane.

IOM atrage atenția că alţi 275.000 de migranţi aşteaptă pe coastele libiene pentru a-şi începe călătoria periculoasă pe apele mării.