Home » Tehnologie & Știinta » ADN-ul de la o țestoasă antică, extras după secole

ADN-ul de la o țestoasă antică, extras după secole

Sebastian Rotaru / 20.02.2017, 17:27
ADN-ul de la o țestoasă antică, extras după secole

Condițiile tropice din Caraibe nu sunt un loc tocmai bun pentru a păstra ADN-ul intact, deoarece moleculele se degradează rapid în mediul cu umiditate crescută, însă cercetătorii au obținut ADN de la o țestoasă antică.

În ciuda acestui fapt, o echipă de cercetători a reușit să extragă și să secționeze genomul unei specii exinse de țestoasă antică, ce cutreiera cândva Bahamasul, iar acest lucru a făcut posibilă prima extracție de ADN de la o specie tropicală extinsă, notează iflscience.com.

„Asta este pentru prima dată când cineva a fost capabil să pun o specie tropicală (n.red – extinsă) într-un context evoluționar, folosind date moleculare. Fiind capabili să potrivim împreună istoria evoluției țestoaselor, ne va ajuta să înțelegem mai bine specia tropicală de astăzi, multe dintre ele pe cale de dispariție”, a declarat David Steadman, co-autorul studiului.

Scheletele țestoaselor arată că au fost extinse acum peste 1.000 de ani, cu secole înainte de sosirea oamenilor în insulele Caraibe. Evidențele care arată că oamenii au trăit în Caraibe înainte de extincția acestor țestoase este pur și simplu inexistentă, iar după ce aceștia au aterizat, un număr considerabil de specii au dispărut, inclusiv țestoasele.

Rămășițele au fost descoperite într-un vechi canal de scurgere de pe insula Abaco, unde s-a descoperit că era plin de resturi aparținând unor creaturi care au trăit odată pe insulă, multe dintre ele nemaiavând niciun urmaș. Cercetătorii au descoperit în jur de 95 de specii de vertebrate, care au ofeirt o imagine minunată a ceea ce însemna ecosistemul cândva și a sorții care s-a abătut asupra acestor specii.

Pentru ca ADN-ul să se conserve, acesta are nevoie de un mediu rece, uscat, exact opusul celui în care au fost găsite rămpșițele. Nivelul de conservare al acestor rămășițe de țestoase, care au plutit în derivă pe fundul peșterii inundate, a demonstrat că cercetătorii nu au obținut doar părți din creatură, ci întregul schelet. „Asta este chiar de neauzit în recordurile fosilelor, mai ales în această parte”, a declarat Steadman.

Asta arată faptul că cercetătorii au putut descrie în intimitate detaliile anatomiei creaturii, dacă asta ar mai fi pășit în zilele noastre pe pământ.