Home » Știri » Alegeri parlamentare 2016: Câți alegători sunt înscriși în Registrul electoral

Alegeri parlamentare 2016: Câți alegători sunt înscriși în Registrul electoral

Octavian Palade / 11.11.2016, 08:47
Alegeri parlamentare 2016: Câți alegători sunt înscriși în Registrul electoral

AEP a transmis numărul de alegători înscriși pe listele electorale până la data de 8 noiembrie 2016, inclusiv cetăţenii care vor împlini 18 ani până pe 11 decembrie.

Potrivit cifrelor AEP, numărul de alegători nu diferă foarte mult de cel înregistrat la alegerile locale, scrie news.ro.

Campania electorală pentru alegerile parlamentare începe cu 30 de zile înainte de data desfăşurării alegerilor şi se încheie în ziua de sâmbătă care precedă data alegerilor, la ora 7.00, conform calendarului electoral stabilit prin Hotărârea de Guvern nr. 635/2016.

Așadar, campania începe în data de 11 noiembrie şi se finalizează pe 10 decembrie.

Campania electorală pentru alegerile legislative din 11 decembrie a început vineri şi se va încheia în 10 decembrie, la ora 7.00. Campania are aceleaşi reguli strice ca şi la alegerile locale în ceea ce priveşte afişajul electoral, interzicerea folosirii de bannere mari pe stâlpi sau corturi, singurele materiale de propagandă acceptate, prin lege, fiind afişe electorale cu dimensiunile de cel mult 500 mm pe 350 mm, care nu pot folosi în prezentarea grafică culorile drapelului naţional.

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a transmis pe 8 noiembrie numărul alegătorilor înscrişi în Registrul Eelectoral, inclusiv cetăţenii care vor împlini 18 ani până la data de 11 decembrie.

Conform AEP, numărul de alegători este de 18.906.721.

Suma totală alocată de Executiv pentru organizarea alegerilor parlamentare este de 227,7 milioane lei, fondurile necesare fiind prevăzute, pe categorii de cheltuieli, în bugetele Ministerului Afacerilor Interne (MAI), Ministerului Afacerilor Externe (MAE), Autorităţii Electorale Permanente (AEP), Serviciului Român de Telecomunicaţii (STS), Institutului Naţional de Statistică (INS).

Pentru organizarea alegerilor parlamentare s-au constituit circumscripţii electorale în cele 41 de judeţe, o circumscripţie în municipiul Bucureşti şi o circumscripţie pentru cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în afara ţării. Astfel, numărul total al circumscripţiilor electorale este de 43.

Partidele politice, alianţele politice, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale, precum şi candidaţii independenţi au obligaţia de a imprima sau de a utiliza pe toate materialele de propagandă electorală cel puţin următoarele date: denumirea partidului politic, a alianţei politice sau a organizaţiei cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale sau numele candidatului independent care le-a comandat, după caz; denumirea operatorului economic care le-a realizat; codul unic de identificare primit de la Autoritatea Electorală Permanentă şi tirajul materialelor.