Home » Știri » Alegeri parlamentare 2016: Cum pot vota românii din străinătate

Alegeri parlamentare 2016: Cum pot vota românii din străinătate

Octavian Palade / 11.11.2016, 12:58
Alegeri parlamentare 2016: Cum pot vota românii din străinătate

Românii din străinătate vor avea la dispoziție trei variante de exercitare a dreptului de vot. MAE cere înființarea a 417 secţii de votare pentru alegerile parlamentare.

Românii din străinătate care au drept de vot și care au domiciliul sau reşedinţa legal stabilite în țările în care locuiesc  vor avea la dispoziţie trei variante de exercitare a dreptului de vot: prin corespondenţă, în cadrul secţiei de votare la care sunt arondaţi, în cadrul secţiilor de votare de pe lângă misiunile diplomatice, oficiile consulare sau institutele culturale din ţara de domiciliu sau de reşedinţă, potrivit news.ro.

Pentru a-și putea exercita votului prin corespondenţă, românii din străinătate s-au putut înscrie în Registrul Electoral, cu opţiunea pentru votul prin corespondenţă.

Cetățenii români din afara granițelor țării care nu au optat pentru votul prin corespondenţă pot vota la secţia de votare din apropierea domiciliului sau reşedinţei, dacă sunt înscrişi în Registrul Electoral. Românii care locuiesc în alte țări și care nu sunt înscrişi în Registrul Electoral nu pot vota decât la secţiile de votare organizate pe lângă misiunile diplomatice, oficiile consulare sau institutele culturale.

Ministerul Afacerilor Externe a trimis cătreAEP propuneri de înfiinţare a 417 secţii de votare pentru alegerile parlamentare în străinătate, cu 123 mai multe decât la prezidenţialele din 2014. Majoritatea dintre acestea sunt în Italia, Spania şi Republica Moldova, dar lista include şi cele 7 secţii solicitate de comunităţile din diaspora.

MAE subliniază că au fost propuse spre înfiinţare în străinătate 417 secţii de votare, respectiv cu 111 secţii de votare mai multe decât numărul celor înfiinţate în contextul alegerilor parlamentare din 2012 şi cu 123 de secţii de votare mai multe decât la alegerile prezidenţiale din 2014.

Din numărul total de 417 secţii, 193 vor fi organizate pe lângă misiunile diplomatice, oficiile consulare şi institutele culturale, 217 secţii reprezintă propuneri motivate ale MAE, iar 7 secţii de votare vor fi organizate la solicitarea a cel puţin 100 de cetăţeni români care s-au înscris în Registrul electoral până la data de 14 septembrie 2016.