Home » Știri » Alegeri SUA: Obama i-a predat ștafeta lui Clinton, la final de campanie

Alegeri SUA: Obama i-a predat ștafeta lui Clinton, la final de campanie

George Stanciu / 08.11.2016, 13:42
Alegeri SUA: Obama i-a predat ștafeta lui Clinton, la final de campanie

În contextul alegerilor din SUA, Barack Obama i-a predat luni noapte ștafeta lui Hillary Clinton, făcând un apel emoţionant către electorat să o voteze la Casa Albă, la un miting la care au participat zeci de mii de oameni.

Chiar dacă mandatul său se încheie abia pe 20 ianuarie, când va fi învestit în funcţie noul şef al statului, mitingurile la care Obama a participat în ultimele zile, ca susținător al lui Hillary Clinton, au reprezentat un turneu de adio în ţară. Traversând Michiganul, New Hampshire şi Pennsylvania, el s-a lăsat pradă nostalgiei, povestind întâmplări din trecut şi chiar plângând, în timp ce a mulţumit oamenilor pentru că i-au oferit o şansă unui “tip slab cu un nume ciudat”.

 

“În scrisorile pe care mi le-aţi scris, în lacrimile pe care le-aţi vărsat pentru cineva drag, am văzut iar şi iar bunătatea, puterea şi inima voastră”, a afirmat Obama.

Prima Doamnă declară că este impresionată de o ţară unde “o fată ca mine, din South Side Chicago, al cărei stră-stră-bunic a fost sclav, poate merge la cele mai bune universităţi din lume”, “unde fiul de culoare al unei mame singure din Hawaii şi fiul unei mame singure din Hope, Arkansas, pot ajunge la casa Albă”.

„Vă mulţumim pentru că ne-aţi primit în comunităţile voastre, pentru că ne-aţi dat o şansă, fie că sunteţi de acord cu politica noastră sau nu”, a afirmat Michelle Obama în mesajul de adio, transmis în cadru acestor alegeri din SUA. Ea a spus că eforturile făcute pentru Hillary Clinton sunt, “poate, ultimul şi cel mai important lucru pe care îl pot face pentru ţara mea, ca Primă Doamnă”.

 

Şi Clinton a rememorat luptele grele date pentru a ajunge până aici: “Regret profund cât de furios a devenit tonul campaniei”, a afirmat aceasta, fără a-l nominaliza pe adversarul republican.

Alegeri SUA – Obama i-a oferit lui Clinton un cadou de despărțire

Ca dar de despărţire, Obama i-a oferit fostei sale şefe a diplomaţiei mantra sa de campanie – “Înflăcărat, pregătit de start”. El a dezvăluit în New Hamsphire că sloganul său a fost inventat de un susținător pe care nu a avut ocazia să-l întâlnească vreodată, și care a participat la un eveniment minor desfășurat în urmă cu opt ani, în Carolina de Sud.

“Arată că o voce poate schimba o sală, apoi un oraş, un stat şi o naţiune. Iar dacă poate schimba o naţiune, poate schimba lumea”, a adăugat el.