Home » Știri » Alegeri SUA: Primele secții de votare s-au deschis în Statele Unite

Alegeri SUA: Primele secții de votare s-au deschis în Statele Unite

George Stanciu / 08.11.2016, 16:32
Alegeri SUA: Primele secții de votare s-au deschis în Statele Unite

Primele secţii de votare s-au deschis marţi, pentru alegerile din SUA, ce sunt urmărite cu sufletul la gură nu doar de o țară, ci de o lume întreagă.

Hillary Clinton a participat la ultimul miting marţi, cu câteva ore înainte ca primele urne să se deschidă, îndemnându-i pe americani să aleagă imaginea unei „Americi pline de speranţă, primitoare şi generoase”.

Americanii ce locuiesc pe Coasta de Est au început să voteze începând cu ora locală 6.00 (13.00, ora României). Cu toate acestea, numele învingătorului va fi aflat abia după ora locală 22.00 (miercuri, 5.00, ora României).

Clinton, în vârstă de 69 de ani, care conduce în sondajele de până acum, speră să devină  prima femeie preşedintă a Statelor Unite, după cei 44 de preşedinţi bărbaţi. Democrata şi-a încheiat mitingul de ieri noapte promiţând să unească ţara între frontiere sigure şi să facă din „America o prioritate”.

„Vreau să fiu preşedinta tuturor americanilor, democraţi, republicani, independenţi”, a transmis Clinton, afirmând că este convinsă că ceea ce este mai bun pentru Statele Unite abia acum urmează, „dacă alegem o Americă generoasă, care include pe toată lumea”.

Republicanul populist Donald Trump, în vârstă de 70 de ani, considerat un outsider, speră să creeze surpriza unui „Brexit la puterea a treia”, o trimitere la votul ce i-a luat prin surprindere pe majoritatea analiștilor, atunci când britanicii au votat să părăsească UE, arată news.ro.

Un uriaş concert cu Bruce Springsteen a marcat, la Philadelphia – oraşul Declaraţiei de Independenţă -, finalul campaniei sale, luni seara, în faţa a 40.000 de persoane. Preşedintele Barack Obama a fost prezent, alături de soţia sa, Michelle, fostul preşedinte Bill Clinton, şi fiica sa Chelsea.

 

Trump şi-a încheiat campania fără staruri şi paiete, despre care a afirmat că îi sunt inutile. El a contat luni seara pe cei patru fii ai săi, în penultimul miting, pe partenerul său de cursă Mike Pence şi pe rockerul conservator Ted Nugent, care a venit să „încălzească” sala la ultimul miting.

 

Cu doar câteva ore înainte de începerea alegerilor din SUA, Trump o flanca pe Clinton în mai multe state-cheie, în care se joacă, de fapt, rezultatul acestor alegeri. Ea îl devansa cu doar 3,3 puncte procentuale în media ultimelor sondaje naţionale – cu 45,3% la 42%.

Însă votul marilor electori, ce se joacă stat cu stat, o favorizează mai mult pe Clinton.