Home » Știri » Alexandru Athanasiu, acuzat de abuz în serviciu de procurorii DNA

Alexandru Athanasiu, acuzat de abuz în serviciu de procurorii DNA

Octavian Palade / 21.11.2016, 12:43
Alexandru Athanasiu, acuzat de abuz în serviciu de procurorii DNA

Fostul ministru al Educaţiei Alexandru Athanasiu a fost audiat la DNA în dosarul „Microsoft 2”. Acesta spune că se știe „absolut curat”.

Fostul ministru al Educaţiei Alexandru Athanasiu a venit luni la DNA pentru a fi audiat în dosarul „Microsoft 2”. Fostul ministru a declarat că nu a luat niciodată şpagă şi că viaţa îți poate oferi multe surprize, dar el ştie că este „absolut curat”.

Alexandru Athanasiu a ajuns la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) cu puţin înainte de ora 12.00. Acesta a spus că este pregătit de orice, dar ştie că este nevinovat.

„În anul în care s-a adoptat hotărârea de guvern nu exista articolul care prevedea abuzul în serviciu. (…) Viaţa îți oferă multe surprize, dar când te ştii absolut curat…”, a mai afirmat Athanasiu.

Acesta a menționat că, în calitate de ministru al Educaţiei, a semnat o Hotărâre de Guvern care prevedea că se acordă gratuit licențe pentru computerele din şcoli.

„Noi am primit gratuit un număr de 110.000 de licenţe pentru computerele din şcoala românească. (…) Le-a dat gratuit Secretariatul General al Guvernului, domnul Bejinariu. (…) Deci Ministerul nu are niciun prejudiciu, le-a primit gratuit şi, prin contracte de comodat, le-a distribuit în şcoală”, a mai spus fostul ministru.

UPDATE: Alexandru Athanasiu, pus sub acuzare pentru abuz în serviciu în dosarul „Microsoft 2”

Alexandru Athanasiu a fost pus sub acuzare pentru abuz în serviciu în dosarul „Microsoft 2”, el declarând la ieşirea de la Direcţia Naţională Anticorupţie că procurorii nu îi aduc nicio acuzaţie că ar fi luat vreun leu în cazul licenţelor IT pentru şcoli.

Acessta a mai spus că nu a dat o declaraţie în dosar, pentru că trebuie să vadă pe larg acuzaţiile, urmând să revină în faţa anchetatorilor petnru a fi audiat.

Fostul ministru al Educaţiei a plecat de la DNA după aproape două ore, el reafirmând că nu este vinovat şi că procurorii nu îl acuză că a luat mită, ci doar că a semnat hotărârea de guvern care prevedea că se acordă gratuit licente pentru computerele din şcoli.

Alexandru Athanasiu a menționat că procurorul de caz i-a spus că acele licenţe pentru şcoli nu erau întru totul necesare. Fostul ministru a precizat că, atunci când a semnat, l-a convins un document din Ministerul Educaţiei şi unul din Ministerul Telecomunicaţiilor. El a mai spus că s-a făcut un recensământ al computerelor din reţeaua de învăţământ şi Ministerul Telecomunicaţiilor a stabilit ce tip de licenţă Microsoft educaţională este compatibilă cu configuraţia acelor computere.

„În faţa unui astfel de document, care spune că sunt necesare, vă spun drept, nu sunt un mare specialist în IT, eu am fost de bună-credinţă, întotdeauna am fost”, a mai afirmat Athanasiu.

La întrebarea dacă este acuzat de toate faptele anunţate în urmă cu doi ani de procurorii DNA atunci când au cerut aviz pentru urmărirea penală, Athanasiu a răspuns că „au căzut alea”, dar că fapta de abuz în serviciu „nu este o fericire”.

El a mai spus că procurorii nu au stabilit încă prejudiciul din dosarul „Microsoft 2” şi, la acest moment, nu ştie cine îl va însoţi, eventual, „în această listă de persoane”.

„Acum nu vreau să pozez în victimă, nu sunt o victimă, dar în mod normal în minister eu am conceput funcţia de ministru ca om ce are o viziune, ce lansează idei, proiecte  de legi, programe de implementare spre ameliorarea sistemului pe care îl administrează. (…) Am explicat şi procurorului, care a fost extrem de profesionist, că nu am probe prea multe, pentru că nu am plecat cu copii ale unor documente din minister”, a mai menționat fostul ministru.

 

Întrebat dacă l-a cunoscut personal pe Claudiu Florică şi dacă a negociat cu el necesarul de licenţe IT pentru şcoli, Athanasiu a spus că nu l-a cunoscut, dar ar fi vrut să poată să îi spună că „îl va bate Dumnezeu”, deoarece el este cel care a profitat cel mai mult, are toţi banii la el şi este liber, ceea ce nu este normal.

„Niciodată nu a negociat cu mine. (…) Dacă l-aş fi cunoscut după pe Florică, i-aş fi spus vreo două vorbe, că îl va bate Dumnezeu, pentru că nu este normal ca cine a profitat cel mai mult cu o mare măgărie în dauna bugetului României să fie liber şi cu toţi banii la el. Asta este o înfrângere a ideii de dreptate pe care oameni din această clădire, cred ei, că încearcă să o pună în valoare şi sper să o pună în valoare. Unii mi-au fost studenţi şi aşa i-am învăţat. Sper să fie aşa. Când ies, dacă voi ieşi, o să mai vorbim”, a mai declarat Athanasiu, la intrarea în sediul DNA.

În același doasr a fost audiat luni la DNA Ovidiu Artopolescu, fost manager al Microsoft România şi fost secretar de stat la Ministerul Comunicaţiilor.

Fostul director al companiei Microsoft Silviu Hotăran a fost citat luni la DNA, pentru a fi pus sub acuzare în dosarul „Microsoft 2”, acesta precizând, după ce a fost audiat de anchetatori, că nu a dat şi nu a luat niciodată şpagă.