Home » Știri » Ambasadorul SUA susține căsătoriile gay, dar afirmă că România trebuie să ia propria decizie

Ambasadorul SUA susține căsătoriile gay, dar afirmă că România trebuie să ia propria decizie

George Stanciu / 26.10.2016, 16:23
Ambasadorul SUA susține căsătoriile gay, dar afirmă că România trebuie să ia propria decizie

Hans Klemm, ambasadorul SUA în România, afirmă că susține căsătoriile gay, „ca american”, dar că fiecare țară, inclusiv România, trebuie să ia propriile decizii. Ambasadorul american spune că a fost „încurajat” de către afirmațiile făcute de Klaus Iohannis cu privire la acest subiect.

„Este un subiect sensibil. Aveţi dreptate, acum câţiva ani, în SUA Curtea Supremă a rezolvat cel puţin problema legală cu privire la căsătoriile gay, stabilind că este neconstituţional, ilegal, să negi căsătoriile civile cuplurilor de acelaşi sex. Prin urmare, ca american trebuie să susţin căsătoriile între homosexuali peste tot în lume”, a transmis Hans Klemm, citat de news.ro.

Ambasadorul este de părere, totuși, că celelalte ţări trebuie să decidă singure care este drumul pe care vor să meargă.

„În cele din urmă, ţările vor decide singure în privinţa legalităţii căsătoriilor gay, astfel încât acesta este un lucru pe care România va trebui să îl decidă, dar eu am fost foarte încurajat şi am găsit foarte convingătoare comentariile preşedintelui Iohannis la această problemă”, a precizat Hans Klemm.

Coaliţia pentru familie a reușit să primească avizul de la CCR cu privire la modificarea articolului 48 din Constituţie. astfel încât să prevadă că familia este alcătuită doar dintr-un bărbat si o femeie, excluzând posibilitatea căsătoriilor gay. Tot Curtea Constituţională va trebui să ia o decizie în câteva zile cu privire la solicitarea unui cuplu de homosexuali de a i se recunoaşte în țară căsătoria oficiată în străinătate.

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, întrebat de părerea pe care o are cu privire la modificarea Constituţiei în sensul definirii căsătoriei ca fiind exclusiv între un bărbat și o femeie, că el preferă toleranța şi consideră ca fiind „greşit” drumul „fanatismului religios”, dar și al ultimatumurilor.

Declaraţiile date de președintele Klaus Iohannis, dar şi cele făcute de premierul Dacian Cioloş, care susține toleranţă şi respectarea ideii de familie tradiţională, au stârnit o serie reacţii, mai ales pe reţelele de socializare. Biserica şi Coaliţia pentru familie au criticat atitudinea de care a dat dovadă președintele prin declarațiile sale. Argumentul pe care îl au unii dintre susținătorii căsătoriilor între persoane de același sex a fost inclusiv acela că, deseori, familia tradiţională este locul în care se petrec abuzuri şi agresiuni, abia acestea fiind condamnabile.