Home » Știri » Angajații din România care vor primi, în 2022, o zi liberă plătită de la angajator. Condiția necesară

Angajații din România care vor primi, în 2022, o zi liberă plătită de la angajator. Condiția necesară

Alexandru Cazacu / 11.01.2022, 13:27
Angajații din România care vor primi, în 2022, o zi liberă plătită de la angajator. Condiția necesară

Un nou recensământ ar fi trebuit să se desfășoare anul trecut, însă din cauza pandemiei acesta a fost amânat pentru 2022. Cu toate că recensământul a fost amânat, regulile nu se schimbă, iar una dintre acestea stabilește că angajații care se vor autorecenza în mediul online pot primi o zi liberă de la angajator.

Salariații români care vor primi, în 2022, o zi liberă suplimentară de la angajator

După cum spuneam, recensământul care trebuia să aibă loc în 2021 a fost amânat din cauza situației epidemiologice și a riscului de infectare implicat de vizitele recenzorilor. Așadar recensământul a fost amânat pentru 2022, iar una dintre regulile acestuia stabilește că angajații care se autorecenzează online primesc o zi liberă suplimentară de la angajator, potrivit avocatnet.ro.

Recensământul despre care vorbim trebuia să se desfășoare în perioada iulie-noiembrie 2021, însă a fost amânat pentru intervalul februarie-iulie, 2022. Vineri, autoritățile au pus în dezbatere publică un proiect de HG, prin care doresc să hotărască modul în care va arăta chestionarul recensământului din 2022.

Pe lângă acesta, vor mai apărea și alte trei tipuri de documente care vor fi folosite pentru acest recensământ. Mai precis, este vorba despre nomenclatorul etniilor și al limbilor materne, nomenclatorul religiilor din țara noastră și nomenclatorul instituțiilor de învățământ din România, mai arată sursa citată.

Condiția pe care trebuie să o îndeplinească angajații români care optează pentru autorecenzare

În OUG nr. 19/2020 sunt cuprinse regulile cu privire la organizarea și desfășurarea recensământului populației și a locuințelor din țara noastră. Acestea stabilesc ca angajații români care optează pentru autorecenzarea online să primească o zi liberă plătită, „în scopul încurajării utilizării cu predilecție a acestei metode”.

Persoanele care doresc să facă acest lucru, trebuie să dovedească autorecenzarea online prin prezentarea codului de confirmare, pe care îl vor primi după ce au încheiat cu succes această operație. Codul respectiv va fi generat automat de către aplicație pentru fiecare formular trimis către baza de recensământ.

Așadar, prin prezentarea acestui cod, salariații pot solicita angajatorilor o zi liberă plătită. Această dată va fi stabilită de comun acord între cele două părți, în termen de 1 an de zile de la data autorecenzării, adică, din informațiile de până acum, până în luna mai a anului viitor.

Cine sunt salariații români care vor primi, în 2022, o zi liberă suplimentară de la angajator
Cine sunt salariații români care vor primi, în 2022, o zi liberă suplimentară de la angajator

Cum se va desfășura recensământul în 2022

Este important să menționăm faptul că, această zi liberă plătită se va acorda doar unui singur salariat, chiar dacă o persoană a realizat autorecenzarea în mediul online doar pentru sine sau pentru mai mulți membri din gospodărie.

În ceea ce privește desfășurarea recensământului populației și a caselor din România, acesta va avea loc, după cum spuneam, în intervalul februarie-iulie 2022. Colectarea datelor de la cetățeni se va realiza în două etape, după cum urmează:

  • în perioada martie – mai 2022 – completarea datelor în mediul online prin autorecenzare;
  • în perioada mai – iulie 2022 vor avea loc interviurile cu persoanele care nu au optat pentru autorecenzare online.

Potrivit informațiilor de la Institutul Național de Statistică, în 2020 rata de ocupare a populației cu vârste cuprinse între 20 – 64 ani era de 70,8%, în România, iar populația activă la nivel național era de 8,9 milioane de persoane.