Home » Când, unde, cum » Cele mai mici țări din lume. Unde se află situate și ce populație au

Cele mai mici țări din lume. Unde se află situate și ce populație au

Manolică Anca / 04.01.2022, 09:28

Poate părea amuzant, dar, în ciuda dimensiunii uriașe a Pământului, există o mulțime de țări în lume care au o suprafață de abia 500 de kilometri pătrați. Unele nu acoperă nici măcar umbra Rusiei, cea mai mare țară din lume, a Canadei sau a Australiei. Hai să descoperim împreună care sunt cele mai mici țări din lume din punct de vedere al mărimii și al populației.

Care sunt cele mai mici țări din lume

Dacă Rusia, cea mai mare țară din lume, are peste 17 milioane de km pătrați și are până la nouă fusuri orare diferite, unele țări mici din lume sunt atât de mici încât pot trece neobservate pe hărți la prima vedere.

Organizația Națiunilor Unite recunoaște 193 de țări, plus două state cu statut de observator, Palestina și Vaticanul (Sfântul Scaun). În afară de marii jucători precum Statele Unite, Indonezia, Pakistan, China, Mexic și Brazilia, majoritatea acestor țări au mai puțin de 50 de milioane de locuitori și ar fi greu de găsit pe hartă. În rândurile de mai jos vom face un tur al tuturor celor prin care poate nu ai trecut niciodată.

  • Vatican

Cele mai mici țări din lume. Vatican
Cele mai mici țări din lume. Vatican

Acesta se întinde pe o suprafață de 0,49 kilometri pătrați și are o populație de 825 de locuitori. Este, fără îndoială, cea mai mică țară din lume. Situată în Roma, este casa Papei și un loc de o mare frumusețe arhitecturală și artistică în general. Capela Sixtină este una dintre aceste minuni.

  • Cele mai mici țări din lume. Monaco

Monaco
Monaco

Cu o suprafață de 2,02 kilometri pătrați și o populație de doar 31.200 de locuitori, Monaco, este una dintre cele mai dens populate țări din lume. Este un oraș-stat care găzduiește unul dintre cele mai vechi muzee oceanografice din lume (datând din 1910).

  • Tuvalu

Tuvalu
Tuvalu

Cu o suprafață de 26 de kilometri pătrați, această țară din Oceania (numită Insulele Ellice până în 1974) este cel mai mic regat din Commonwealth. Este a treia cea mai slab populată națiune independentă din lume, cu doar 11.792 locuitori.

  • Nauru

Nauru
Nauru

Nauru, situat în Oceania, are o suprafață de 21 de kilometri pătrați. Capitala țării este Yaren. Este cea mai mică țară insulară din lume, cu 10.834 locuitori.

  • San Marino

San Marino
San Marino

San Marino are o suprafață de 61 de kilometri pătrați și 33.938 locuitori. Este un microstat-enclavă înconjurat de Italia, un oraș vechi medieval cu ziduri și străzi pietruite. Capitala sa este San Marino.

  • Liechtenstein

Cele mai mici țări din lume. Liechtenstein
Cele mai mici țări din lume. Liechtenstein

Este prima cea mai mică țară din lume care are peste 100 de km pătrați, 160. Capitala sa este Vaduz. Are 38.137 locuitori.

  • Cele mai mici țări din lume. Insulele Marshall

Peisaj din Insulele Marshall
Peisaj din Insulele Marshall

Republica Insulelor Marshall este o țară insulară din Oceanul Pacific, cu o suprafață totală de numai 181 de kilometri pătrați. Are 59.194 locuitori, iar capitala sa este Majuro.

  • Sfântul Kitts și Nevis

Sfântul Kitts și Nevis
Sfântul Kitts și Nevis

Această țară din Caraibe este, de asemenea, una dintre cele mai mici din lume. Situată în Insulele Windward, aceasta are o suprafață oficială de 261 de kilometri pătrați și o populație de 53.192 de locuitori. Capitalele sale sunt Basseterre și Charlestown.

  • Maldive

Maldive
Maldive

Cu o suprafață de 300 de kilometri pătrați, Maldive este cea mai mică țară din Asia. Această țară tropicală este cunoscută pentru lagunele sale de un albastru superb, recifele și plajele sale paradisiace. Are 540.542 de locuitori, iar capitala este la Malé.

  • Cele mai mici țări din lume. Malta

Malta
Malta

Malta este cea mai mică țară membră a Uniunii Europene. Are o suprafață de 316 kilometri pătrați, 525.285 locuitori iar capitala sa este Valletta, unde andochează multe dintre navele de croazieră care navighează pe Marea Mediterană.

  • Grenada

Grenada
Grenada

A nu se confunda cu frumosul oraș andaluz, Granada. Această țară din Caraibe este una dintre cele mai mici din lume, cu o suprafață de numai 344 de kilometri pătrați și 112.519 locuitori. Capitala este St George’s.

  • Sfântul Vincent și Grenadine

Sfântul Vincent și Grenadine
Sfântul Vincent și Grenadine

Este o țară din sudul Caraibelor, cu o suprafață de 389 de kilometri pătrați, o populație de 110.947 de locuitori, ce are capitala la Kingstown. Țara este renumită pentru locuri precum insula Bequia, un paradis plin de recife spectaculoase.

  • Barbados

Barbados
Barbados

Tot o țară din Caraibe, care se situează pe locul al 13-lea ca mărime. Suprafața sa este de 430 de kilometri pătrați, fiind cea mai estică dintre Insulele Caraibe. Este o națiune independentă din Commonwealth, cu capitala la Bridgetown, cu 287.371 locuitori.

  • Cele mai mici țări din lume. Antigua și Barbuda

Cele mai mici țări din lume. Antigua și Barbuda
Cele mai mici țări din lume. Antigua și Barbuda

Lista cu cele mai mici țări din lume continuă cu una tot din Caraibe. Antigua și Barbuda are o suprafață de 442 de kilometri pătrați, 97.928 locuitori, iar capitala sa este Saint John.

  • Seychelles

Seychelles
Seychelles

Aceasta este una dintre cele mai vizitate insule din Oceanul Indian. Situată în Africa de Est, țara are o suprafață de numai 452 de kilometri pătrați și 98.462 locuitori. Este cea mai mică țară din Africa. Capitala sa este Victoria. Este renumită pentru rezervațiile sale naturale, animalele exotice și peisajele sălbatice absolut spectaculoase.

  • Palau

Palau
Palau

A 16-a cea mai mică țară din lume este Palau, în Oceania, cu o populație de 18.092 de locuitori. Este o țară cu o suprafață de 459 de kilometri pătrați, a cărei capitală este Ngerulmud.

  • Andorra

Andorra
Andorra

Puțin mai mare decât predecesoarea sa, Andorra se întinde pe o suprafață de 468 de kilometri pătrați și are o populație de 77.265  de locuitori. Principatul Andorra este situat între Spania și Franța, iar capitala sa este Andorra la Vieja.

  • Cele mai mici țări din lume. Sfânta Lucia

Cele mai mici țări din lume. Sfânta Lucia
Cele mai mici țări din lume. Sfânta Lucia

Această națiune insulară din estul Caraibelor se întinde pe o suprafață de peste 616 kilometri pătrați și are 183.629 locuitori. Capitala sa este Castries, un loc de acostare frecventă a navelor de croazieră. Pe coasta sa se află plaje vulcanice, iar apele sale sunt perfecte pentru scufundări.

  • Statele Federate ale Microneziei

Statele Federate ale Microneziei
Statele Federate ale Microneziei

Sau mai simplu Micronezia, se întinde pe o suprafață de 702 kilometri pătrați în Oceania și are 115.021 locuitori. Capitala sa este Palikir, iar din punct de vedere administrativ are patru state ale căror insule au numeroși atoli.

  • Singapore

Singapore
Singapore

Singapore este a 20-a cea mai mică țară din lume, dar cu o populație de 5,686 milioane de locuitori. Această națiune insulară suverană din Asia este formată din 63 de insule care acoperă o suprafață de 730 de kilometri pătrați și 193 de kilometri de coastă. Capitala sa este Singapore.

  • Tonga

Tonga
Tonga

Tonga este o țară situată în Oceania, cu o suprafață de 747 de kilometri pătrați și peste 170 de insule în Pacificul de Sud. Cele mai multe dintre ele sunt nelocuite. Capitala sa este Nukualofa și are 105.697 locuitori.

  • Sao Tome și Principe

Sao Tome și Principe
Sao Tome și Principe

Pe lista celor mai mici țări din lume se află și o țară insulară africană din apropierea ecuatorului, Sao Tome și Principe, care se întinde pe mai puțin de 1.000 de kilometri pătrați (964 de kilometri pătrați). Populația este de 219.161 locuitori.