Home » Știri » Știri economice » Cele mai bogate țări de pe glob, în 2021. Cum arată top 10

Cele mai bogate țări de pe glob, în 2021. Cum arată top 10

Voicu Costin / 15.12.2021, 14:08
Cele mai bogate țări de pe glob, în 2021. Cum arată top 10

Primul gând care îți trece prin minte când spui bogăție sunt banii. Fie ei fizici sau mai nou, online (cryptomonede), supremația țărilor lumii pe plan economic se dă între statele asiatice și cele europene. Aflăm mai jos topul celor mai bogate țări în anul 2021. Sunt și câteva surprize în clasament, pe care vă invităm să le descoperim împreună în articolul următor!

Top 10 cele mai bogate state ale lumii

Când spui supremația economică din punct de vedere al statelor lumii, te gândești cu siguranță la două dintre cele mai puternice ţări ale lumii indiferent de domeniu de activitate, fie el economic, militar, sanitar etc. SUA și China sunt statele care au economiile cele mai mari și mai puternice de pe glob, dar nu sunt neapărat și cele mai avute. În acest an, China nici măcar nu intră în top 10, iar SUA ocupă locul 5 dacă ar fi să calculăm PIB-ul per fiecare individ.

Cele mai înstărite state nu sunt desemnate după producția de bani, ci potrivit experților financiari este mai indicat să se împartă PIB-ul la numărul de oameni care trăiesc în statul respectiv, pentru a determina care este cea mai dezvoltată țară.

Este normal ca o țară precum China, cu o populație de aproape 1.4 miliarde oameni, să producă mult mai mult decât Luxembourg, spre exemplu, care are doar 632.000 locuitori.

  1. Qatar, 61.790 $ per individ

Pe locul 10 întâlnim singura țară din Asia de Vest, în clasamentul celor mai bogate țări în 2021. PIB-ul per individ scade de la 91.900 anul trecut la 61.790 dolari în acest an, pierzând astfel șapte poziții în top cele mai bogate țări din lume. Mare dezvoltator în comerțul cu hidrocarburi, Qatar a pierdut mulți bani din cauza pandemiei de COVID-19 și scăderea prețului țițeiului.

În anul 2019, top-ul celor mai bogate țări surprinde țara asiatică pe locul 1 datorită exportului unor cantități uriașe de gaze naturale ce au fost descoperite în urmă cu mai puțin de 10 ani pe teritoriul statului.

Vremurile s-au schimbat în acești doi ani, iar pandemia de coronavirus a dus la scăderea prețului țițeiului.  A scăzut chiar și sub valoarea de 0 $ în aprilie 2020 și aproape toate statele arabe îmbogățite de pe urma hidrocarburilor au părăsit topul.

  1. Australia, 62.620 $ per individ

Nou intrată în top, statul-continent a stabilit un record la finalul lui 2019, fiind țara care a înregistrat cea mai lungă perioadă de creștere economică din istorie.

Pandemia a afectat și această țară însă au reușit să își revină din ce în ce mai mult, iar acest lucru se observă din scăderea masivă a produsului intern brut.

Ocupând poziția cu numărul 12 ca și produs intern brut, pentru că populația statului nu este foarte numeroasă (în jur de 25.5 milioane de locuitori), iată că putem vorbi despre această țară ca una din top 10 cele mai bogate din lume, privind PIB-ul per individ.

Economia Australiei este mixtă: extragerea resurselor naturale (fier și aur), agricultură și exportul de cereale sunt unele dintre cele mai profitabile resurse ce aduc prosperitate țării.

  1. Singapore, 66.260 $ per individ

Orașul stat din Asia de Sud-Est pierde și ea șapte poziții în top 10 cele mai bogate țări din lume în acest an. PIB-ul per individ scade de la 95.600 la 66.620 dolari.

Singapore este o țară foarte mică, fiind reprezentată în cea mai mare parte de capitală ei, orașul care poartă același nume ca și statul.

Cu toate că populația este densă, economia se bazează, în cea mai mare parte, pe industria manufacturieră. Singapore și-a făcut un renume pentru următoarea strategie: importă produse de calitate medie, le îmbunătățește și apoi le vinde că fiind articole de top.

Cum pandemia a afectat masiv importurile și exporturile, este de înțeles căderea în clasament.

  1. Danemarca, 67.920 $ per individ

Țară din Europa de Nord reușește să ocupe o poziție în acest an în top 10 cele mai bogate țări din lume. Cunoscută pentru condițiile de trai excelente, oamenii spun că sunt fericiți în țara lor.

Condițiile oferite de monarhie, pentru că Danemarca este condusă de Regina Margareta a II-a, mulțumesc pe deplin oamenii prin prisma nivelului ridicat al serviciilor publice în special sănătate, educație și administrare, precum și cel al salariilor.

Economia țării se bazează puternic pe sectorul dedicat serviciilor (aproape 80 % din toate job-urile din țară fac parte din această industrie), pe comerț, dar și pe un nivel ridicat de taxare a populației (46.3 % din PIB provine din taxe).

  1. Islanda, 68.840 $ per individ

Cu o poziție în fața Danemarcei, o nouă intrată în top în acest an este și Islanda. Europa de Nord se poate mândri că are două țări în acest top.

Chiar dacă are o populație de doar 366.000 de oameni iar suprafață țării este jumătate din cea a României, Islanda reușește să fie o țară prosperă datorită PIB-ului per individ.

Economia se bazează pe servicii, industria cimentului, cea a aluminiului și a turismului. Este singurul stat membru NATO fără forță armată.

Producția de energie electrică este 99.9 % generată din surse regenerabile și produc atât de mult curent încât își permite să încălzească șoselele și a trotuarele în capitala Reykjavik.

  1. Statele Unite ale Americii, 69.380 $ per individ

Anul acesta, topul surprinde Statele Americane pe locul 5 și câștigă două poziții.

SUA are una dintre cele mai puternice economii ale lumii, fiind totodată și o țară cu un sistem economic puternic.

Acordând o suma importantă de bani domeniului tehnologic reușesc să îi propulseze în top fiind renumiți la nivel mondial pe piața de computere, inteligență artificială, farmaceutice, industrie militară și aerospațială.

În același timp, America dispune și de cantități uriașe de resurse naturale, printre care aur, petrol, gaze naturale, cărbune, fier și sare.

  1. Norvegia, 82.240 $ per individ

Și Norvegia câștigă anul acesta două poziții în top față de anul trecut, iar PIB-ul per individ crește de la 64.850 la 82.240 dolari.

Norvegia este considerată drept cea mai bogată țară din Scandinavia. Datorită resurselor naturale de care dispune, Norvegia se bazează pe hidrocarburi, având depozite uriașe de petrol și gaze naturale.

Privind exporturile, Norvegia stă foarte bine și la acest capitol, fapt pentru care este unul dintre liderii economici mondiali. Turismul reprezintă și el unul dintre punctele cheie din economia țării.

  1. Elveția, 93.520 dolari per fiecare individ

Față de anul 2020, Elveția reușește să câștige două poziţii în clasament, iar locul 3 este ocupat de țara celebră pentru peisajele și ceasurile sale.

Băncile elvețiene sunt cele mai bune din întreaga lume, dar averea țării nu se bazează doar pe acest domeniu. Elvețienii sunt și manufacturieri cunoscuți la nivel mondial pentru produsele lor precum: ceasurile, bricegele, instrumentele muzicale și ciocolatele.  În același timp, industria farmaceutică și cea chimică oferă și ele un avânt privind economia țării.

Turismul privind sporturile de iarnă are și el un un aport substanțial la produsul intern brut.

  1. Irlanda, 102.390 $ per individ

Irlanda ocupă un loc pe podium în acest an și urcă de pe locul 5, în anul 2020, pe locul 3, în 2021.

Principalul motiv al creșteri PIB-ului per locuitor ar fi mărirea valorii firmelor care își au sediul social în Irlanda, rezultând perceperea de taxe mai mari.

Multe companii mari au ales să își mute sediul în Irlanda deși punctele de lucru se află în alte țări. Acest lucru a ajutat la creșterea economiei. Un alt fapt cert este că statul a implementat moneda Euro și s-a detașat de Marea Britanie după Brexit, ceea ce a dus la o creștere economică considerabilă.

Economia statului se bazează foarte mult și pe domenii ca: turismul, producția de băuturi alcoolice, tehnologie medicală și servicii.

  1. Luxemburg, 131.300 $ per individ

Locul 1 îl ocupă și în acest an Luxemburg. PIB-ul per individ crește de la 112.875 anul trecut la 131.300 dolari în 2021, păstrându-și poziția de cea mai bogată țară din lume.

Fiind o țară cu dimensiuni reduse ai putea crede că nu poate genera venituri atât de mari, iar locuitorii nu reușesc să câștige atât de mulți bani. Rata șomajului infirmă această teorie iar în acest stat este una destul de joasă, care rareori depășește 5 %  în vreme ce economia crește de la un an la altul.

Acest fapt se datorează în primul rând investițiilor majore din industria oțelului, cauciucului, dar și în instituții financiare. Investiţiile aduse de conducerea statului în sistemul educațional, medical și în locuințe, a creat un standard de viață extrem de ridicat al luxemburghezilor.