Home » Știri » Angajații din penitenciare amenință cu noi proteste

Angajații din penitenciare amenință cu noi proteste

Octavian Palade / 04.11.2016, 12:00
Angajații din penitenciare amenință cu noi proteste

Angajații din penitenciare acuză că nu s-a luat nicio măsură pentru condiţii mai bune.

Angajații din penitenciare reprezentați de Sindicatul „Omnia” ameninţă cu reluarea protestelor, în cazul în care Ministerul Justiţiei nu va constitui un fond care să permită luarea urgentă a unor măsuri de îmbunătăţire a condițiilor de lucru, relatează news.ro.

Sindicatul „Omnia” apreciază drept „utilă” pentru reducerea suprapopulării penitenciarelor propunerea Ministerului Justiţiei de a pune în dezbatere proiectul prin care deţinuţilor ar urma să li se scadă din pedepse, ca măsura compensatorie pentru condiţiile de detenţie, însă ține să precizeze că la fel de importante sunt şi condiţiile de lucru pentru personalul din închisori.

„Reamintim conducerilor Ministerului Justiţiei şi Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor că, la aproape o lună de la data încetării protestelor personalului din penitenciare, încă nu s-a luat nicio măsura concretă pentru îmbunătăţirea condiţiilor de lucru din penitenciare, în egală măsură improprii şi cu efecte pe o durată sensibil mai mare”, spun reprezentanții sindicatului.

Angajații din penitenciare, nemulțumiți de legislație

Aceștia au ținut să reaminească faptul că nu s-au modificat nici procedurile şi nici legislaţia care ar fi trebuit să reducă lipsa de personal şi că numarul de ore suplimentare se păstrează la nivelul de peste 1,5 milioane la nivelul sistemului penitenciar, aceasta afectând chiar punerea în aplicare a proiectului supus dezbaterii publice.

„În consecinţă, cerem Ministerului Justiţiei şi Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor respectarea obligaţiei de a constitui un fond care să permită implementarea urgentă a unui set de măsuri menite a îmbunătăţi condiţiile de lucru pentru personalul din penitenciare. În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a relua acţiunile de protest”, se arată în comunicatul emis de liderii de sindicat.

Ministerul Justiţiei a făcut public joi seară proiectul de modificare şi completare a legii privind executarea pedepselor privative de libertate. Prin acest proiect se încearcă stabilirea unor măsuri reparatorii pentru deţinuţii cazaţi în condiţii improprii, aceştia urmând să beneficieze de o reducere a pedepsei cu trei zile pentru fiecare 30 de zile executate.

Sindicatul „Omnia” comunica pe 14 octombrie că Ministerul Justiţiei şi Administraţia Naţională a Penitenciarelor au acceptat revendicările angajaţilor şi că va fi adoptat un plan de îmbunătăţire a condiţiilor de lucru, incluzând amenajări de siguranţă şi mijloace de protecţie a personalului, rezolvarea problemei deficitului de personal şi a inechităţilor salariale.

Pe parcursul lunii septembrie până la jumătatea lunii octombrie, angajații au protestat în penitenciarele Gherla, Craiova, Poarta Albă, Giurgiu, Codlea, Târgu Jiu, Vaslui, Drobeta Turnu Severin, Bucureşti, Bârcea Mare, Tulcea, Ploieşti, Focşani, Timişoara.

Raluca Prună, ministrul Justiției s-a întâlnit, pe 26 septembrie, la Penitenciarul Gherla, cu sindicaliştii din Administraţia Penitenciarelor. Aceștia i-au prezentat solicitările legate de plata orelor suplimentare, de lipsa de personal şi de diferenţele salariale din sistem.