Home » Știri » E oficial: Angela Merkel va candida pentru al patrulea mandat de cancelar

E oficial: Angela Merkel va candida pentru al patrulea mandat de cancelar

Octavian Palade / 21.11.2016, 09:56
E oficial: Angela Merkel va candida pentru al patrulea mandat de cancelar

Cancelarul german Angela Merkel a anunţat oficial, în cadrul unei conferințe de presă, că va candida pentru al patrulea  mandat.

Angela Merkel a anunţat duminică, într-o conferinţă de presă, că va candida pentru al patrulea său mandat, la alegerile legislative de anul viitor, informează DPA, potrivit news.ro.

“Sincer, m-am gândit la această decizie încontinuu (…), dar sunt pregătită să candidez din nou”, a declarat cancelarul german.

Merkel a menționat însă că această candidatură trebuie aprobată de partidul său, CDU, la consiliul din decembrie.

În ciuda nemulţumirii electoratului faţă de politica sa deschisă faţă de migranţi, actualul cancelar este considerat o forţă de stabilizare în Europa, pe fondul incertitudinii provocate de Brexit şi de victoria lui Donald Trump în alegerile din Statele Unite.

“Angela Merkel este un simbol al stabilităţii, al încrederii”, a declarat unul dintre politicienii de rang înalt din CDU, Julia Kloeckner.

“Cu modul său direct şi calm, ne-a condus în siguranţă prin crize financiare şi economice”, a mai spus aceasta.

Aproximativ 55% din germani vor ca Merkel, al optulea cancelar al Germaniei după cel de Al Doilea Război Mondial, să aibă un al patrulea mandat, iar 39% sunt împotrivă, potrivit unui sondaj publicat duminică.

În vârstă de 62 de ani, Angela Merkel a ghidat Europa în timpul crizei din zona euro, precum şi în faţa celui mai mare aflux de migranţi de pe continent după cel de-al Doilea Război Mondial. Cancelarul şi-a câştigat respectul pe plan internaţional prin eforturile sale de a rezolva criza ucraineană. Preşedintele SUA, Barack Obama, a descris-o săptămâna aceasta drept un aliat “extraordinar”.

După succesul lui Trump în SUA şi pe fondul ascensiunii partidelor de dreapta în Europa, unii analişti politici o consideră pe Merkel un bastion al valorilor liberale occidentale.

Totuși, decizia sa de anul trecut de a deschide graniţele Germaniei pentru aproximativ 900.000 de migranţi, majoritatea din zonele de conflict din Orientul Mijlociu, i-a înfuriat pe mulţi alegători.

Partidul din care provine a avut rezultate slabe la alegerile regionale din ultimul an, iar formaţiunea antiimigranţi Alternativa pentru Germania (AfD) a urcat în preferinţele electoratului.

În luna septembrie, după o înfrângere grea suferită de CDU la Berlin, Angela Merkel, umilă, a uimit ţara spunând că îşi doreşte să poată da timpul înapoi în privinţa crizei migranţilor. Ea s-a abţinut însă de la a declara că politica sa a fost o greşeală.

Angela Merkel, care a crescut în Germania de Est comunistă, este un fizician care a intrat în politică după căderea Zidului Berlinului, în 1989. Este descrisă drept un negociator talentat, dar poate fi şi foarte dură.

Femeie protestantă într-un partid dominat de bărbaţi catolici, cel puţin când a devenit liderul CDU, în 2000, actualul cancelar nu şi-a construit niciodată o bază de putere regională, dar, de-a lungul anilor, şi-a eliminat rivalii şi nu are niciun succesor clar.

Germania nu dispune de o limită maximă de mandate pentru un cancelar. Dacă va obţine încă un mandat la conducerea Guvernului, Merkel ar putea deveni liderul german cu cel mai lung mandat. Recordul este deţinut în prezent de Helmut Kohl şi este de 16 ani.