Home » Știri » Armata irakiană începe adevărata Bătălie pentru Mosul

Armata irakiană începe adevărata Bătălie pentru Mosul

George Stanciu / 01.11.2016, 15:57
Armata irakiană începe adevărata Bătălie pentru Mosul

Comandantul serviciului irakian antitero (CTS) din armata irakiană a transmis marți că „adevărata” Bătălie pentru Mosul a fost demarată, odată ce forțele guvernamentale au ajuns la porțile orașului ce se află sub controlul Statului Islamic.

„Acum începe adevărata eliberare a oraşului Mosul”, a afirmat generalul din armata irakiană Taleb Cheghati al-Kenani, într-un interviu acordat pentru postul public de televiziune Iraqiya. „Obiectivul nostru este să intrăm în oraşul Mosul şi să-l eliberăm”, a mai adăugat ofițerul din armata irakiană, care a făcut aceste declaraţii de la Gogjali, o localitate ce se află în imediata apropiere a cartierelor de est ale Mosulului.

Forțele din armata irakiană participă, încă din data de 17 octombrie, la o operațiune de amploare ce are ca scop recucerirea celui de-al doilea cel mai important oraș din ţară. Ele au avansat, de atunci, pe mai multe fronturi. Statul Islamic a cucerit orașul în urmă cu doi ani, în 2014 şi l-a transformat în bastionul său, arată news.ro.

Peste 34.000 de militari irakieni, kurzi, combatanţi din triburile arabe sunnite, dar şi din forţele paramilitare şiite – sprijiniţi de o coaliţie internaţională condusă de Statele Unite ,– au reuşit să elibereze câteva sate şi cartiere din sudul şi estul Mosulului, în prima zi a ofensivei. Corespondenţii de război din zonă transmit că strategia acestora este de a încercui oraşul.

Jean-Yves Le Drian, ministrul Apărării din Franţa, a ţinut să atragă atenţia că „ar putea fi o bătălie lungă”, ce s-ar putea prelungi chiar şi cu câteva luni.

Un jurnalist local a spus că “oamenii sunt fericiţi că vor fi eliberaţi, dar se tem de pericolele pe care le va aduce ofensiva”.