Home » Știri » Armata irakiană înregistrează progrese în estul Mosulului

Armata irakiană înregistrează progrese în estul Mosulului

George Stanciu / 04.11.2016, 15:02
Armata irakiană înregistrează progrese în estul Mosulului

Unităţi speciale irakiene ce activează armata irakiană au recucerit șase cartiere din estul Mosulului, se arată într-un comunicat al forțelor armate.

Armata irakiană afirmă că a fost preluat controlul asupra cartierelor Malayine, Samah, Khadra, Karkukli, Qods şi Karamah, adaugă că forţele de elită au provocat pierderi grele jihadiştilor din cadrul organizaţiei Statul Islamic.

Mosulul, al doilea cel mai important oraş din Irak, este cel mai puternic bastion al Statului Islamic în această ţară. Al-Baghdadi și-a proclamat în iunie 2014 “califatul”, chiar dintr-o moschee aflată în acest oraș. Califatul cuprinde în prezent teritorii cucerite în Irak, dar şi în Siria.

Abu Bakr al-Baghdadi, liderul Statului Islamic, își îndeamnă soldații să “păstreze” Mosulul, bastionul irakian al jihadiştilor, vizat de o puternică ofensivă a armatei irakiene.

În acest prim mesaj din 2016, difuzat de o publicaţie afiliată Statului Islamic, Al-Furqan, o voce despre care se afirmă că este a liderului jihadist îndeamnă miile de combatanți din Mosul să nu se “replieze” în fața armatei irakiene, ce este ajutată în înaintarea ei de către o coaliţie internaţională condusă de Statele Unite.

La începutul lunii, oficiali din armata irakiană declarau că de-abia la acel moment începea adevărata bătălie pentru Mosul.

“Acum începe adevărata eliberare a oraşului Mosul”, a afirmat generalul din armata irakiană Taleb Cheghati al-Kenani, într-un interviu acordat pentru postul public de televiziune Iraqiya. “Obiectivul nostru este să intrăm în oraşul Mosul şi să-l eliberăm”, a mai adăugat ofițerul din armata irakiană, care a făcut aceste declaraţii de la Gogjali, o localitate ce se află în imediata apropiere a cartierelor de est ale Mosulului.

Forțele din armata irakiană participă, încă din data de 17 octombrie, la o operațiune de amploare ce are ca scop recucerirea celui de-al doilea cel mai important oraș din ţară. Ele au avansat, de atunci, pe mai multe fronturi. Statul Islamic a cucerit orașul în urmă cu doi ani, în 2014 şi l-a transformat în bastionul său, arată news.ro.