Home » Știri » Avocatul Poporului le răspunde celor care i-au cerut demisia

Avocatul Poporului le răspunde celor care i-au cerut demisia

Sebastian Rotaru / 10.01.2017, 12:52
Avocatul Poporului le răspunde celor care i-au cerut demisia

Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, a declarat că cei care în ultimele zile i-au cerut demisia sunt „bieţi oameni” care nu ştiu despre ce este vorba şi nu au avut nici răbdarea şi nici interesul să citească excepţia pe care a formulat-o la CCR.

Avocatul Poporului a trimis în 5 ianuarie la Curtea Constituţională (CCR) sesizarea în privinţa Legii 90/2001 care prevede că pot fi membri ai Guvernului persoanele care nu au suferit condamnări penale şi nu se găsesc în unul dintre cazurile de incompatibilitate, informează news.ro.

Întrebat dacă a luat în considerare când a sesizat Curtea Constituţionale că s-ar putea ca judecătorii constituţionali să decidă că în Guvern nu pot fi, sub nicio formă, în nicio funcţie, persoane care au o condamnare definitivă, Victor Ciorbea a spus că el a solicitat, în esenţă, acelaşi tratament juridic pentru toţi cei care sunt în conducerea celor trei puteri ale statuluil.

„Dacă această idee, acest principiu va fi îmbrăţisat de către Curtea Constituţională, Parlamentul ar urma să elaboreze întreaga legislaţie în materie, să o armonizeze şi să creăm un  cadrul legislativ armonios şi coerent. Nu este admisibil ca într-o lege să se prevadă anumite condiţii pentru anumite puteri ale statului, în alta să se prevadă alte condiţii, să se folosească cele mai diverse denumiri, cele mai diverse terminologii şi formule juridice, în aşa fel încât nimeni nu mai înţelege nimic. De aceeea, toate aceste lucruri cred că trebuie rezolvate în mod unitar, principal, cinstit, corect, cu linişte şi fără atâta patimă şi fără manipulare şi dezinformare”, a mai spus Victor Ciorbea, la intrarea în sediul Parchetului instanţei supreme, unde a fost citat pentru a fi audiat în calitate de martor în dosarul Mineriadei.

O petiţie online prin care se cere ca Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, să fie demis, a fost iniţiată la sfârşitul săptămânii trecute. Petiţia, intitulată „Victor Ciorbea, eşti concediat”, fusese semnată, până marţi la prânz, de peste 137.800 de persoane.

Iniţiatorii au anunţat că vor depune petiţia marţi, la sediul Avocatului Poporului.

Mai multe persoane care solicită demisia Avocatului Poporului ar urma să protesteze, miercuri, de la ora 18.00, la Universitate, acţiunea fiind anunţată pe reţelele de socializare.

„Din momentul în care a fost investit în funcţie, Victor Ciorbea i-a apărat, rând pe rând, pe Oprescu, Adamescu, Dragnea şi alţi corupţi, uitând de abuzurile îndreptate împotriva unor simpli cetăţeni.
E timpul să îi anunţăm că toate astea au o limită: pe agenda societăţii nu figurează problemele condamnaţilor cu legea. Protestăm pentru principii ale democraţiei, nu împotriva votului celorlalţi – care ni se pot alătura”, se arată în mesajul transmis pe Facebook.

Preşedintele Klaus Iohannis s-a declarat ”indignat” de demersul Avocatului Poporului de a ataca la CCR articolul 2 din Legea 90/2001, fiind surprins că acesta acţionează ”în beneficiul unui singur om”.

„Strădaniile unei persoane condamnate penal de a deveni premier nu intră în agenda Avocatului Poporului, nu ar trebui să se afle printre obiectivele Avocatului Poporului. (…) Preşedintele României trage un semnal de alarmă, pentru că toţi românii trebuie să înţeleagă cât de periculos este un astfel de demers. Practic, prin demersul Avocatului Poporului se poate deschide poarta condamnaţilor penali să ajungă să ne conducă”, a declarat, joi, purtătorul de cuvânt al şefului statului, Mădălina Dobrovolschi.