Înscrierea candidaţilor la prima sesiune a BAC-ului 2021 s-au finalizat pe data de 4 iunie. Tot în această zi s-au încheiat şi cursurile pentru clasele a XII-a şi a XIII-a. Spre deosebire de anii trecuți, când elevii susțineau și probe orale la anumite materii, anul acesta lucrurile vor funcționa diferit, în conformitate cu normele de protecție sanitară aplicabile în perioada de stare de alertă. Iată cum se vor desfășura probele în acest an și tot ce trebuie să știe elevii și părinții despre examenul maturității.
Potrivit unei Ordonanțe de Urgență – inițiată de Ministerul Educației și aprobată de Executiv – pentru instituirea unor măsuri în ceea ce privește buna funcționare a sistemului de învățământ, s-a decis ca probele de competențe lingvistice să se desfășoare după modelul de anul trecut, informează edu.ro.
Măsurile adoptate vizează interesul elevilor, având în vedere organizarea examenului de bacalaureat în condiții excepționale, în conformitate cu normele de protecție sanitară aplicabile în perioada de stare de alertă, pentru anul școlar 2020-2021. Astfel, la fel ca anul trecut, probele de competențe lingvistice de comunicare în limba română, cele de comunicare în limba maternă, de competențe digitale și într-o limbă străină nu se vor mai susține, ci vor fi echivalate cu mediile din anii de studiu.
[rssfeed id='1612173855' template='list' posts=2]În ceea ce privește probele scrise la BAC 2021, absolvenții de liceu vor susține, la fel ca în ceilalți ani trei probe, în funcție de profilul și specializarea pe care le-au urmat în cei patru ani de liceu. Iar elevii care au urmat liceul într-o limbă a minorităților naționale vor mai susține în plus o probă la Limba maternă.
Toți elevii, indiferent de profilul liceului, vor susține proba obligatorie la Limba și literatura română. Aceasta se va susține pe 28 iunie, iar elevii vor trebui să fie în fața liceului începând cu ora 7.00.
A doua, cea obligatorie a profilului este Matematica pentru elevii de la profilul Real, Servicii, Resurse naturale și protecția mediului, Tehnic Militar, respectiv Istorie, pentru profilul Uman, Pedagogic, Artistic și Teologic. La cea de-a treia probă, cea la alegere a profilului, elevii vor putea opta pentru una dintre următoarele discipline: Fizică, Chimie, Biologie, Informatică, Geografie, Logică și argumentare, Psihologie, Economie, Sociologie, Filosofie.
Sesiunea iunie – iulie 2021
Sesiunea august – septembrie BAC 2021
Important de precizat este că elevii claselor a XII-a și a XIII-a vor susține BAC-ul după o programă adaptată ca urmare a pandemiei, publicată pe 5 februarie 2021. Vezi AICI programa.