Home » Știri » Țara în care banii sunt mai ușor de cântărit decât de numărat

Țara în care banii sunt mai ușor de cântărit decât de numărat

Octavian Palade / 31.10.2016, 15:31
Țara în care banii sunt mai ușor de cântărit decât de numărat

Banii sunt cântăriți într-o țară sud-americană, unde inflația a atins cota-record de 475%, conform datelor de la FMI.

Banii din Venezuela sunt, mai nou, cântăriți, operațiunea fiind mai simplă decât numărarea acestora. Totul, ca efect al inflaţiei vertiginoase din Venezuela, fapt care face ca locuitorii acestei țări să renunţe la numărarea banilor, transmite Bloomberg, citat de news.ro.

Astfel, la un magazin din estul capitalei Caracas, Humberto Gonzalez ia de pe cântar felii de brânză şi le înlocuieşte cu un teanc de bolivari (moneda națională a Venezuelei) primiţi de la client.

La fiecare vânzare este nevoie de atât de multe bancnote, încât este mai uşor ca acestea să fie cântărite decât numărate, din cauza deprecierii abrupte a monedei.

”Este trist. În acest moment cred că brânza valorează mai mult”, a afirmat Gonzalez.

În același timp, într-o ţară în care autorităţile refuză să publice regulat date referitoare la preţurile de consum, acesta este un semn clar că hiperinflaţia ar putea să persiste.

Operațiunea de cântărire a banilor nu este întâlnită în toată țara, însă sistemul se extinde, amintind de scene din perioadele anterioare de hiperinflaţie, cum ar fi Germania după primul Război Mondial, Iugoslavia anilor ’90 şi Zimbabwe acum 10 ani.

”Când încep să cântărească banii este un semn al inflaţiei galopante. Dar venezuelenii nu ştiu cât de rău este pentru că guvernul refuză să publice date”, a declarat un director financiar de la o firmă de consultanţă.

Banii, tot mai lipsiți de valoare

Bolivarul a fost, pentru o perioadă, una dintre cele mai puternice monede din lume, însă acum nu mai valorează aproape nimic. Pentru cele mai banale cumpărături este nevoie de sute de bancnote. Înainte să se aventureze pe străzile pline de infractori din Venezuela, cumpărătorii pun teancuri de bancnote în genţi de sport, iar vânzătorii depozitează în dulapuri și cutii mii de bancnote.

În lipsa unor date oficiale, analiștii economici trebuie să ghicească nivelul inflației, în condițiile în care estimările pentru anul 2016 se situează între 200% şi 1.500%.

Executivul de la Caracas a refuzat să tipărească bancnote de valori mai mari, iar bancnota de 100 de bolivari, cea mai mare, valorează mai puţin de 10 cenţi.

Totuși, potrivit unei persoane apropiate de regim, acum câteva săptămâni, guvernul a trimis o ofertă la cinci companii pentru tipărirea unor bancnote de valoari mai mari, de 500, 1.000, 5.000, 10.000 şi poate de 20.000 de bolivari.

Solicitarea Executivului este ca bancnotele să fie gata la timp pentru plata primelor de Crăciun. Cu toate că pentru acest lucru sunt necesare 6 luni, până acum nu a fost făcută nicio ofertă.