Home » Știri » Băsescu, cetățean moldovean cu acte în regulă

Băsescu, cetățean moldovean cu acte în regulă

Octavian Palade / 01.11.2016, 16:21
Băsescu, cetățean moldovean cu acte în regulă

Traian Băsescu va depune joi jurământul în calitate de cetățean moldovean, la Ambasada Republicii Moldova la Bucureşti.

Traian Băsescu şi soţia sa, Maria, vor depune joi jurământul în calitate de cetăţeni moldoveni. Evenimentul va avea loc, la ora 16.00, la Ambasada Republicii Moldova la Bucureşti, relatează news.ro.

”Domnul Băsescu este «constrâns» de două termene: primul este legat de legislaţia Republicii Moldova, care prevede că, dacă în termen de şase luni persoana nu depunde jurământul, ea pierde dreptul de a obţine cetăţenia, iar al doilea termen este legat de alegerile prezidenţiale la care dânsul a declarat că intenţionează să participe”, a spus, în legătură cu acest subiect, Mihai Gribincea, ambasadorul Republicii Moldova în România.

Familia Băsescu va trebui ca ulterior să depună actele pentru a obţine paşapoartele moldoveneşti.

Jurământul lui Traian Băsescu vine pe fondul alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova. În turul al doilea de scrutin se vor confrunta socialistul Igor Dodon şi pro-europeana Maia Sandu.

Fostul președinte al Româniai a declarat luni că, în turul al doilea, care se va desfăşura pe 13 noiembrie, Maia Sandu va obţine 53% din voturi, iar Republica Moldova va rămâne pro-Europa şi pro-România.

Băsescu și-a exprimat dorința de a-și exercita dreptul de vot în turul al doilea al prezidenţialelor din Republica Moldova.

”Nu am votat (în primul tur – n.r.), pentru că încă nu am depus jurământul pentru că domnul Dodon, acest domn prorus, a atacat la Curtea Constituţională a Republicii Moldova decretul prin care preşedintele Timofti mi-a acordat titlul de cetăţean. Săptămâna trecută a judecat Curtea Constituţională, a respins plângerea acestui Dodon şi asta înseamnă că în turul doi voi vota pentru Maia Sandu”, a declarat Băsescu luni seară la postul B1 TV.

Fostul preşedinte şi soţia sa au primit cetăţenia moldovenească pe 9 iunie, decretul fiind semnat de către preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti.

Traian Băsescu a declarat în mai multe rânduri că, după ce îşi va încheia al doilea mandat de şef al statului, ar putea depune cerere pentru obţinerea cetăţeniei Republicii Moldova.