Home » Știri » Băsescu, prima vizită în Republica Moldova după ce a obținut cetățenia

Băsescu, prima vizită în Republica Moldova după ce a obținut cetățenia

Octavian Palade / 18.11.2016, 14:47
Băsescu, prima vizită în Republica Moldova după ce a obținut cetățenia

Traian Băsescu va merge săptămâna viitoare în Republica Moldova, în prima sa vizită după ce a obţinut cetăţenia acestei ţări.

Fostul preşedinte al României Traian Băsescu va merge săptămâna viitoare în Republica Moldova, în prima sa vizită după ce a obţinut cetăţenia, a declarat candidatul PMP la funcţia de deputat de diaspora Constantin Codreanu, într-o conferinţă de presă organizată la Chişinău, relatează news.ro.

Fostul președinte al României are programată o întâlnire cu cetățenii la  Filarmonica Naţională, pe 26 noiembrie, începând cu ora 11.00. Iniţial, evenimentul ar fi trebuit să aibă loc la Palatul Republicii, însă administraţia a refuzat pentru că în aceeaşi zi ar putea avea loc învestirea noului preşedinte al Republicii Moldova, Igor Dodon.

„Traian Băsescu vine la Chişinău. Sunt curios să văd, dle Dodon, cum îl veţi întâmpina. Tot cu proteste, aşa cum o faceţi de obicei? Iniţial negociam cu cei de la Palatul Republicii să organizăm evenimentul acolo. Dar, ulterior, am fost contactaţi de cei de la Cancelaria de stat care ne-au spus că nu pot să ne ofere sala până pe 1 decembrie pentru că în această perioadă s-ar putea să aibă loc învestirea în funcţie a noului preşedinte”, a afirmat Constantin Codereanu.

Într-un interviu acordat anterior, Codreanu a spus că administratorii unei săli de evenimente din Chişinău au refuzat în ultimul moment să semneze un contract de închiriere a localului pentru vizita fostului preşedinte român.

„Au fost contactaţi de sus şi li s-a cerut să anuleze orice înţelegere privind desfăşurarea acestei întâlniri”, a acuzat candidatul pentru Diaspora al Partidului Mişcarea Populară la alegerile parlamentare din România.

„Atunci când am încercat identificarea unui local, un loc în care să-l aducem pe Trăian Băsescu şi pe cei care îl susţin, pentru că sunt un număr enorm de mare de cetăţeni ai RM care îl susţin, am avut parte de impedimente şi eram aproape de semnarea unui contract de închiriere a locului în care să se desfăşoare acţiunea, ca a doua zi să ni se spună că oamenii respectivi au fost contactaţi de sus şi li s-a cerut să anuleze orice înţelegere privind desfăşurarea acestei întâlniri”, a mai spus acesta.

Pe 3 noiembrie, Traian Băsescu, alături de soţia sa, Maria, a depus jurământul în calitate de cetăţean moldovean, la Ambasada Republicii Moldova din Bucureşti.

Duminică, fostul șef de stat a votat la alegerile prezidenţiale din Republica Moldova, el declarând că a votat pentru candidatul care în campania electorală a susţinut că va menţine drumul european al Republicii Moldova şi apropierea de România, anume Maia Sandu.

El nu a votat în primul tur al alegerilor prezidenţiale, deoarece Igor Dodon atacase la Curtea Constituţională a Republicii Moldova decretul prin care preşedintele Timofti i-a acordat titlul de cetăţean.

După ce Băsescu a depus jurământul, Igor Dodon declara că dacă va deveni preşedinte, îi va retrage cetăţenia fostului preşedinte român.