Home » Știri » Știri externe » Biden îi cere preşedintelui ucrainean să evite escaladarea tensiunilor între Moscova şi Kiev

Biden îi cere preşedintelui ucrainean să evite escaladarea tensiunilor între Moscova şi Kiev

bogdan / 13.08.2016, 11:28
Biden îi cere preşedintelui ucrainean să evite escaladarea tensiunilor între Moscova şi Kiev

Vicepreşedintele Statelor Unite, Joe Biden, a purtat vineri seară o discuţie telefonică cu preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, în care i-a cerut să depună eforturi pentru a evita escaladarea tensiunilor dintre Kiev şi Moscova, în contextul ultimelor acuzaţii lansate de serviciile secrete ruse cu privire la o incursiune a agenţilor de securitate ucraineni în peninsula Crimeea, transmite Reuters.

De asemenea, reprezentanţii Statelor Unite au cerut părţii ruse să acţioneze în acelaşi mod, în vederea reducerii tensiunilor actuale din peninsula Crimeea şi din regiunea Donbas.

Anterior, Vladmir Putin i-a acuzat pe liderii ucraineni că se coboară la acţiuni teroriste şi încearcă să provoace un nou conflict în teritoriul anexat în urmă cu doi ani de către Moscova.

Noi tensiuni au izbucnit între cele două state, după ce FSB a reclamat o presupusă incursiune a agenţilor de securitate ucraineni în peninsula Crimeea, însă acuzaţiile au fost imediat dezminţite de Kiev.

Aparent, un grup de agenţi secreţi au fost descoperiţi în apropiere de localitatea Armiansk, situată în nordul peninsulei Crimeea, în urma unei operaţiuni din weekend a FSB. Mai multe focuri de armă au fost schimbate cu agenţii de securitate, înainte de capturarea acestora.

Circa 20 de dispozitive explozive improvizate, care reprezintă echivalentul a 40 de kilograme de TNT, au fost descoperite asupra agenţilor ucraineni, alături de muniţie, proiectile şi arme de foc.

Poroşenko a ordonat joi unităţilor militare care sunt staţionate în apropierea peninsulei Crimeea, precum şi în regiunea estică Donbas, să fie în alertă maximă şi pregătite pentru luptă, în urma acuzaţiilor serviciilor secrete ruse .

Mai mult, liderul ucrainean a reacţionat în urma acuzaţiilor, susţinând că aceste comentarii reprezintă pretexte cinice pentru o nouă ameninţare rusă la adresa graniţelor ucrainene.

Tags: