Home » Știri » Brexit afectează economia germană: Creșterea economică, la jumătate în trimestrul al treilea

Brexit afectează economia germană: Creșterea economică, la jumătate în trimestrul al treilea

Octavian Palade / 15.11.2016, 11:55
Brexit afectează economia germană: Creșterea economică, la jumătate în trimestrul al treilea

Creşterea economiei germane s-a înjumătăţit în trimestrul al treilea, ca urmare a impactului Brexit asupra exporturilor.

Impactul Brexit asupra exporturilor a dus la înjumătăţiea creşteri economiei germane în trimestrul al treilea faţă de cel de-al doilea, la 0,2%, transmite Reuters, potrivit news.ro.

Totuși, activităţile economice  par să îşi revină în trimestrul al patrulea, conform datelor publicate de Biroul Federal de Statistică.

Analiştii economici anticipau un avans de 0,3%.

„Ne-am aşteptat la o activitate economică mai intensă în trimestrul al treilea. Dar sunt perspective mai bune pentru ultimul trimestru”, a precizat Andreas Scheuerle, analist la DekaBank, acesta apreciind că există aşteptări de revenire a cererii pentru produsele germane.

Consumul intern a depăşit comerţul, acesta fiind cea mai importantă sursă de creştere, datorită ratei scăzute a şomajului, a creşterii salariilor şi a dobânzilor aflate la minime record.

Executivul german anticipează pentru acest an o creştere economică de 1,8%, cea mai ridicată din ultimii cinci ani, care ar urma să încetinească la 1,4% în 2017.

Dacă Statele Unite, cel mai important partener economic al Germaniei, vor creşte protecţionismul, acest lucru va avea în mod sigur un impact asupra creşterii economiei germane, atrage atenția Carsten Brzeski, analist la ING Bank.

Statele Unite asigură aproximativ 10% din vânzările Germaniei în străinătate. În anul 2015, companiile germane au vândut bunuri de 114 miliarde de euro în SUA, majoritatea vehicule, utilaje şi produse chimice.

Institutul german de cercetări Ifo apreciază că peste 1 milion de locuri de muncă din Germania au legătură cu exporturile pe piaţa americană, însă numărul acestora ar putea scădea, în cazul în care preşedintele american ales Donald Trump îşi va pune în aplicare promisiunile protecţioniste din campania electorală.

Nici România nu s-a bucurat de o creștere economică susținută în al treilea trimestru.

Astfel, economia românească a avut în trimestrul al treilea din acest an o creștere de 4,4%, pe serie brută, faţă de aceeaşi perioadă din 2015, iar faţă de trimestrul anterior, cu 0,6%. Avansul pe primele nouă luni a fost de 4,9%, potrivit primelor estimări publicate marţi de Institutul Naţional de Statistică