Home » Știri » Brexit: Marea Britanie va încerca să compenseze costul ieșirii din Bloc

Brexit: Marea Britanie va încerca să compenseze costul ieșirii din Bloc

Sebastian Rotaru / 16.02.2017, 16:29
Brexit: Marea Britanie va încerca să compenseze costul ieșirii din Bloc

Marea Britanie va încerca să compenseze costul Brexit susținând o parte semnificativă de mai mult de 150 de miliarde de lire sterline, cu valoare de active ale Uniunii Europene.

Negociatorul șef al Uniunii Europene pentru Brexit, Michel Barnier, a dat de înțeles că pregătește o listă de datorii de până la 51 de miliarde de dolari. Oficialii de la Whitehall sunt, de asemenea, pe cale de a elabora propria lor listă de active, scrie Telegraph.

Decizia vine după ce fostul reprezentat al Marii Britanii la Bruxelles, Sir Ivan Rogers, a avertizat că va solicita UE o factură de 45,5 miliarde de lire sterline pentru Brexit. Se pare că Brexit a explodat ca o bombă sub bugetul Uniunii Europene, iar Blocul va încerca să recupereze banii direct de la Marea Britanie.

Cu toate acestea, ca al doilea cel mai mare contribuitor la bugetul UE, Guvernul britanic speră să obțină cel puțin 17 miliarde de lire din active. Datoriile sunt susceptibile și includ angajamentele de cheltuieli neplătite și efectuate înainte de referendum, fiind sume în numerar, proprietăți sau împrumuturi rambursabile.

Un analist de la Bruxelles a analizat faptul că activele Marii Britanii ar putea fi în valoare de aproape 130 de miliarde de lire sterline. Zsolt Darvas, autorul raportului, a declarat că: „Îmi imaginez că vor exista acțiuni diferite pentru active și datorii”.

Reamintim că, una dintre numeroasele urmări ale erei post-Brexit a fost că numărul milionarilor în dolari din Marea Britanie a scăzut cu 15%, iar votul a provocat și scăderi ale lirei sterline şi ale acţiunilor, arată un raport realizat de banca elveţiană Credit Suisse.

De asemenea, averea populaţiei a scăzut cu 1.500 de miliarde de dolari, respectiv cu 10%, într-o perioadă de 12 luni încheiată în iunie 2016, ca efect direct al votului pentru ieşirea Marii Britanii din UE, potrivit raportului anual al Credit Suisse referitor la avuţia globală