Home » Știri » Buget 2017: ministrul Finanțelor spune că proiectul va fi aprobat vineri

Buget 2017: ministrul Finanțelor spune că proiectul va fi aprobat vineri

Sebastian Rotaru / 25.01.2017, 14:33
Buget 2017: ministrul Finanțelor spune că proiectul va fi aprobat vineri

Ministrul Finantelor, Viorel Ştefan, a afirmat, miercuri, la începutul şedinţei de Guvern, că proiectul de buget pe 2017 va fi aprobat vineri.

Ministrul a mai spus că proiectul de buget 2017 va avea un deficit bugetar estimat la 2,99% din Produsul Intern Brut (PIB), după standardele ESA, fiind respectată limita de 3% din tratatul de la Maastricht, relatează News.ro.

”Limitele propuse au fost estimate ţinând seama de constângerile bugetare privind încadrarea în deficitul ESA , respectiv 2,99% din PIB respectând 3% prevăzut în tratatul de la Maastricht. După transmiterea bugetelor pe fiecare ordonator în aceste limte, în cursul zilei de 24 ianuarie, adică ieri, a avut loc o reevaluare cu fiecare ordonator de credite în parte a acestor limite şi ca urmare a acestor discuţii propunem astăzi spre aprobare Guvernului noile limite de construcţie a bugetului pe 2017. (…) Limitele privesc atât construcţia bugetelor pe fiecare ordonator cât şi limitele în care s-a făcut echilibrarea bugetelor locale”, a declarat ministrul Finanţelor, Viorel Ştefan.

Pe tot parcursul zilei de marţi au avut loc discuţii cu miniştrii, la sediul PSD din Băneasa, pentru a modifica forma initială a proiectului de buget pus în dezbatere publică luni dimineaţă. Modificările au fost cerute de premierul Sorin Grindeanu, acesta declarându-se nemulţumit de forma proiectului de buget pe care ministrul Finanţelor a făcut-o publică.

”Mulţumesc pentru efortul pe care l-aţi făcut în ultimele zile, ceea ce s-a întâmplat în ultimele 24 de ore merită apreciat. Tocmai de aceea astăzi putem să venim în şedinţa de guvern cu nota privind limitele de cheltuieli revizuite”, le-a spus prim-ministrul Sorin Grindeanu miniştrilor, în debutul şedinţei de Guvern de miercuri.

Premierul Grindeanu a subliniat că apreciză faptul că miniştrii, pe bugetele pe care le au la ministerele lor, au prevăzut cheltuieli pe programele prinse în programul de guvernare.

”Acesta a fost rostul acestor discuţii din ultimele 24 de ore, astfel încât tot ceea ce noi am promis în programul de guvernare pe anul bugetar 2017 să se regăsească şi în bugetele dumneavoastră”, a arătat Grindeanu.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, şi premierul Sorin Grindeanu au avut, marţi, discuţii separate cu miniştrii pe tema bugetului, după ce liderul social-democraţilor a spus că nu este mulţumit de proiectul de buget publicat de Ministerul Finanţelor.