Home » Știri » Buletinele cu cip. Ce date conțin mai exact și când apar în România

Buletinele cu cip. Ce date conțin mai exact și când apar în România

Alexandru Cazacu / 06.04.2021, 12:56
Buletinele cu cip. Ce date conțin mai exact și când apar în România

Începând din această vară, românii vor avea cărți de identitate electronice. Buletinele cu cip vor avea dimensiuni comparabile cu cele a unui card bancar și vor conține printre altele mai multe elemente de securitate, precum în alte state europene.

Buletinele cu cip. Ce date conțin și când vor apărea în România

Potrivit oficialilor Ministerului de Interne, noua carte de identitate electronică îi va scăpa pe români de mersul la ghișee pentru a scoate diferite acte. Mai mult de atât, buletinele cu cip vor fi mai greu de falsificat. Deoarece cărțile de identitate de acum sunt făcute după o tehnologie mai veche, sunt mai ușor de contrafăcut. Așadar, Uniunea Europeană a impus României să întărească aceste măsuri.

„În cadrul cipului trebuie inserate imaginea a două amprente și imaginea facială a persoanei, respectiv fotografia persoanei”, spunea în luna martie Cătălin Giulescu, directorul Direcției pentru Evidența Persoanelor din cadrul MAI, potrivit digi24.ro.

Ce date vor conține noile buletine cu cip

Potrivit chestorului Cătălin Giulescu, noile cărți de identitate electronice vor conține următoarele elemente:

Pe față:

  • însemnele Uniunii Europene (cele 12 steluțe galbene), iar în interiorul acestora însemnul statului emitent;
  • numele și prenumele deținătorului;
  • codul numeric personal;
  • data nașterii;
  • data la care expiră documentul;
  • seria și numărul;
  • emitentul.

Pe verso:

  • data emiterii actului de identitate;
  • domiciliul posesorului.

Serviciile de la distanță cu noile cărți de identitate

Cei cărora le expiră buletinul sau ce care își vor face cărți de identitate noi, începând din luna august vor primi buletine cu cip și vor avea o serie de beneficii. Pe de altă parte, persoanele care optează pentru un buletin simplu nu vor mai putea călători în afara granițelor în baza acestui document.

Potrivit directorului Direcției pentru Evidența Populației, cei care aleg să își facă buletinul electronic, vor putea accesa mai multe servicii fără să meargă la un ghișeu pentru a face dovada legitimării.

„Putem vorbi de servicii de înmatriculare, de eliberarea cazierului judiciar, plata taxelor și a impozitelor de la distanță doar utilizând cartea electronică pentru a te autentifica în sistemele informatice. Deci, persoana care solicita accesul la un serviciu nu mai trebuie să meargă la ghișeu să facă dovada legitimării, ci prin cartea electronică identitatea îi va fi certificată și i se va permite accesul la servicii de la distanță”, a adăugat directorul Direcției pentru Evidența Persoanelor, potrivit sursei citate.

Ce date conțin mai exact și când apar în România cărțile de identitate electronice
Ce date conțin mai exact și când apar în România cărțile de identitate electronice

Se pare că primul buletin cu cip va fi emis vara aceasta, pe 2 august. Mai mult de atât, pentru prima oară în România, copii vor putea avea o carte de identitate electronică, indiferent de vârstă, dacă părinții solicită acest lucru.

Începând din luna august românii vor avea acte de identitate electronice

În cadrul unei postări pe pagina sa de personalizare, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, susține că începând din luna august a acestui an, românii vor avea cărți de identitate electronice de dimensiunea unui card bancar.

”Din august vom începe să avem documente de identitate electronice. Dimensiunile vor fi comparabile cu cele ale unui card bancar. Acest instrument va conține, pe lângă identitatea digitală, un spațiu digital în care fiecare persoană va putea stoca “semnătura digitală”.”, a afirmat ministrul, luni seară, pe Facebook.