Home » Știri » Bulgaria a intrat în zona galbenă. Tot ce trebuie să știe românii care vor să meargă în vacanță la bulgari

Bulgaria a intrat în zona galbenă. Tot ce trebuie să știe românii care vor să meargă în vacanță la bulgari

Alexandru Cazacu / 27.08.2021, 12:59
Bulgaria a intrat în zona galbenă. Tot ce trebuie să știe românii care vor să meargă în vacanță la bulgari

Cu siguranță, Bulgaria este printre cele mai alese destinații de vacanță de către români. Ei bine, dacă te afli printre aceștia și te-ai hotărât să îți petreci concediul la vecinii noștri bulgari, trebuie să afli că Bulgaria a intrat în zona galbenă. Află în următoarele rânduri tot ce trebuie să știi dacă vrei să călătorești în această țară.

Bulgaria a intrat în zona galbenă. Ce trebuie să știi înainte de a pleca la bulgari

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a făcut publică noua lista a statelor cu risc epidemiologic, pe coduri de culori, care va intra în vigoare începând de duminică. Așadar, după cum spuneam, Bulgaria a intrat în zona galbenă. Totodată, printre țările care au intrat în zona galbenă se numără și Albania, Belarus, Slovacia și Serbia.

Dacă te-ai hotărât și vrei să îți petreci vacanța din acest an în Bulgaria, trebuie să știi că la întoarcerea în România, doar persoanele vaccinate cu schema completă și cele care au un test PCR negativ, nu mai vechi de 72 de ore, sunt scutite de carantină. Pe de altă parte, pentru persoanele care se întorc dintr-o țară din zona roșie, testul nu mai este suficient. Mai exact, aceștia trebuie să fie vaccinați pentru a scăpa de carantină.

Țările din zona roșie sunt următoarele: Polinezia Franceză, Georgia, Aruba, Dominica, Botswana, Kosovo, Seychelles, Cuba, Sint Maarten, Israel, Muntenegru, Insula Man, Malaysia, Eswatini, Saint Lucia, Fiji, Cipru, Marea Britanie, Statele Unite ale Americii, Insulele Virgine ale Statelor Unite, Iran, Kazahstan, Macedonia de Nord, Curaçao, Mongolia, Irlanda, Costa Rica, Gibraltar, Franța, Guam, Jersey, Puerto Rico, Thailanda, Grecia, Monaco, Libia, Turcia, Azerbaidjan, Saint Kitts și Nevis, Bahamas, Elveția, Spania, Islanda, Anguilla, Liechtenstein, Portugalia, Maroc, Maldive, Africa de Sud, Brazilia, Nepal și India.

Bulgaria a intrat în zona galbenă. Ce trebuie să știi înainte de a pleca la bulgari
Bulgaria a intrat în zona galbenă. Tot trebuie să știi înainte de a pleca la bulgari

Ce categorii de persoane sunt scutite de carantină

Cu toate că măsura impusă de autorități în ceea ce privește carantina se aplică pentru 14 zile, rămâne valabilă și regula potrivit căreia, dacă o persoană care se află în carantină face un test în cea de a opta zi de carantină iar rezultatul este negativ poate ieși din carantină în ziua a zecea.

De asemenea, sunt și unele categorii de persoane care fac excepție de la măsura carantinării. Mai exact, sunt scutiți de carantină copiii sub 3 ani. Pe de altă parte, vor fi scutiți și copiii cu vârste cuprinse între 3 și 16 ani, însă trebuie să prezinte un test COVID-19 negativ. Mai mult de atât, nu vor sta în carantină nici persoanele care stau pe teritoriul României mai puțin de 3 zile.

Principalele modificări în lista țărilor cu risc epidemiologic

La ședința din 26 august 2021, CNSU a adoptat Hotărârea nr. 63 pentru a actualiza lista țărilor cu un risc epidemiologic ridicat. Potrivit autorităților, principalele modificări sunt următoarele:

  • În zona galbenă au intrat Irak și Argentina. Aceste state au trecut din zona roșie în cea galbenă, după ce incidența cazurilor de coronavirus a scăzut;
  •  În urma creșterii incidenței, Bulgaria, Serbia, Albania, Armenia, Slovenia, Belarus, Japonia, Palestina, Filipine, Mauritius, Timorul de Est, Burnei Darussalam, Guyana și Bermuda au intrat din zona verde în cea galbenă;
  • În zona roșie au intrat următoarele țări: Elveția, Macedonia de Nord, Azerbaidjan, Liechtenstein, Guam, Bahamas, Maldive, Anquilla și Insulele Saint Kitts și Nevis;
  • Statele care au intrat în zona verde sunt Emiratele Arabe Unite, Kuweit și Insulele Virgine Britanice.