Reîntoarecerea în băncile școlii nu a fost, pentru unii elevi, decât o amăgire de o lună. Pentru că, odată cu explozia numărului cazurilor de coronavirus, în unele localități a fost introdus Scenariul Roșu, fapt care a dus și la închiderea școlilor. Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a venit cu noi declarații despre când se redeschid școlile.
Mesajul Ministrului Sănătății este cât se poate de tranșant. Acesta spune că, atât timp cât numărul cazurilor de îmbolnăvirea va crește, școlile nu se redeschid. Coform contralizărilor Ministerului Educației, în prezent, peste un milion de preșcolari și elevi urmează cursurile online, de acasă.
Declarația ministrului a venit în contextul apariției unor informații, conform cărora, autoritățile centrale ar lua în calcul varianta reluării graduale a cursurilor în școli, indiferent de cât de mare este rata de răspândire a virusului în rândul populației.
[rssfeed id='1612173855' template='list' posts=2]Primul pas ar fi fost reluarea cursurilor în grădinițe și școlile primare, pentru ca mai apoi să revină și elevii din anii terminali care au de susținut evaluarea națională și bacalaureatul la finalul anului școlar 2020-2021.
Rugat să confirme informația privind redeschiderea unităților școlare, Nelu Tătaru a spus că „Se analizează permanent la Ministerul Educației fiecare componentă, este o analiză și se aplică în contextul evoluției”, iar soluția, în cazul căreia copiii ar reveni în băncile școlii, ar fi scăderea numărului de infectări.
În aceste zile, în toate școlile din România, a fost transmisă o declarație ce va trebui completată și semnată de către toți părinții. În aceasta se specifică faptul că părintele „se obligă” să nu înregistreze activitățile didactice pe care copiii lor le desfășoară în mediul online și, totodată, să ia toate măsurile pentru a preveni înregistrarea acestora de către copii sau orice altă persoană.
Declarația a stârnit o serie de controverse în rândul acestora, deoarece, unii văd în aceasta o modalitate prin care profesorii vor fi „acoperiți” de eventualele acuzații de incompetență.
Subsecretarul de stat în Ministerul Educației, Jean Badea, a explicat că aceată interdicție de a înregistra cursurile vine în urma unor consultări dintre oficialii ministerului și Autoritatea pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal. Sugetia vine din partea celor de la APDCP, cu scolul de a fi în concordanță cu normele Uniunii Europene în ceea ce privește protecția identității și a demnității persoanei.
„Dincolo de acest aspect, vedeți dumneavoastră, am senzația că deși condițiile speciale prin care trecem ar fi trebuit să ne solidarizeze, vedem din păcate că între cadrele didactice și părinți a apărut o prăpastie. Această declarație noi o propunem ca o dovadă de încredere pe care și-o acordă părinții cadrelor didactice și invers. Personal, nu văd care ar fi problema să ne luăm un angajament, atât timp cât aceste lucruri sunt reglementate de lege, atâta timp cât cumva respectăm legea, nu facem altceva decât să respectăm legislația”, a declarat, la Digi24, subsecretarul de stat Jean Badea.
„Personal, pot fi de acord că școala este un spațiu deschis, dar pe de altă parte, suntem obligați să respectăm legislația”, a mai spus subsecretarul, la observația cum că școala nu este un spațiu privat, care trebuie protejat, ci un spațiu public, iar înregistrarea unei lecții ar putea fi chiar de ajutor unui copil, care s-ar putea să vrea să o revadă pentru a-și fixa niște cunoștințe.
Jean Badea a mai adăugat că legislația este cea care vorbește în acest sens, iar lecția nu ar putea fi înregistrată decât cu acordul ambelor părți: cadrul didactic și elevii. Mai mult, o altă problemă ar fi în cazul în care în acele înregistrări ar apărea și minori, fapt care intră sub incidența aceluiași tip de legislație.
În cazul în care un părinte refuză să semneze această declarație nu se va întâmpla nimic. Acestea sunt cu titlul de recomandare, cu scopul de a oferi un plus de încredere celor două părți în cadrul procesului de învățare.
„Dacă un părinte refuză să semneze declarația, nu se întâmplă nimic, aceste declarații sunt cu titlul de recomandare, logica lor a fost aceea de a acorda o încredere suplimentară celor două categorii implicate în acest proces și la care trebuie să contribuie în egală măsură părinții și cadrele didactice. Vor exista consecințe doar în situația în care se înregistrează lecția și aceste înregistrări devin publice și unul dintre cei vizați reclamă acest aspect”, a explicat subsecretarul din Ministerul Educației.
Jean Badea a subliniat că, în conformitate cu reglementărilor în vigoare, copiii nu au voie să înregistreze nimic. Mai mult, acesta a precizat că nu Ministerul Educației a legiferat în acest sens și, atât timp cât legislația europeană a interzis acest lucru, Ministerul Educației nu poate reglementa altfel decât spune legislația europeană.
„În măsura în care există posibilitatea legislativă ca să reglementăm acest lucru, vă asigur că o vom face, avem toată deschiderea”, a mai spus Jean Badea.