Home » Știri » Când vom scăpa de mască și când ar putea reveni omenirea la normalitate. Ce arată cel mai optimist scenariu

Când vom scăpa de mască și când ar putea reveni omenirea la normalitate. Ce arată cel mai optimist scenariu

Alexandru Cazacu / 24.02.2021, 14:17
Când vom scăpa de mască și când ar putea reveni omenirea la normalitate. Ce arată cel mai optimist scenariu

Campaniile de vaccinare ne dau speranțe că vom ajunge la pandemiei de coronavirus, cu toate acestea, actualizările zilnice despre noile variantele de coronavirus ne pun pe gânduri. Așadar, când vom scăpa de mască și când vom putea să ne întoarcem la viața de dinainte de pandemie?

Când vom scăpa de mască și când ar putea reveni omenirea la normalitate

Pandemiile sunt greu de prevăzut, însă acum avem suficiente informații pentru a face câteva estimări încrezătoare cu privire la calendarul pandemiei. Cu toate că pandemia se va sfârși, potrivit unor specialiști, virusul ar putea rămâne mult timp cu noi, scrie The Atlantic.

Însă, oamenii de știință sunt de părere că viața din primăvara aceasta nu va fi chiar foarte diferită de cea din 2020. De asemenea, experții cred că vara ar putea fi, ca prin minune, aproape de normal, iar toamna și iarna viitoare ar putea aduce fie îmbunătățiri, fie va avea o mică retragere, urmată de o revenire aproape sigură la viața de dinainte de pandemie.

Cum va fi primăvara lui 2021

Potrivit specialiștilor, în următoarele luni, viața de zi cu zi va continua să fie departe de cea normală. Asta deoarece este puțin probabil ca suficiente persoane să se vaccineze în această perioadă pentru a restabili normalitatea. Ba chiar mai mult, experții se tem că pandemia s-ar putea agrava mult pe termen scurt, din cauza noilor variante ale virusului care sunt mai contagioase și mai rezistente la vaccinurile dezvoltate decât versiunea originală.

Când vom scăpa de masca de protecție
Când vom scăpa de masca de protecție

Vara lui 2021

Atât în Statele unite, cât și în alte state care care vor grăbi campania de vaccinare în această primăvară, sezonul estival din acest an ar putea arăta o întoarcere la viața de dinainte de pandemie. Specialiștii se așteaptă ca această vara să fie asemănătoare cu cea din 2019, asta dacă nu apar noi tulpini care să provoace efecte neașteptate

”Cu excepția unei noi tulpini care este pur și simplu nebună, mă aștept ca vara să fie foarte asemănătoare cu vara anului 2019”, spune Andrew Noymer, profesor de sănătate publică la University of California, Irvine, pentru sursa citată.

Toamna și iarna lui 2021

Chiar dacă sezonul estival pare să marcheze sfârșitul pandemiei de coronavirus, ar putea fi mai mult o amânare temporară. Specialiștii din Statele Unite se așteaptă ca cea mai mare parte a populației SUA și să fie vaccinată până la toamnă, lucru valabil și pentru statele din Uniunea Europeană, însă o reapariție a virusului poate fi probabilă în lunile mai reci.

„Nu va fi la fel de rău ca iarna asta, dar nu știu dacă va fi destul de rău sau dacă vor fi doar câteva cazuri”, a spus Anrew Noymer.

Din fericire, scenariul din urmă pare cel mai posibil, iar acest lucru ar putea însemna o revenire la normalitate. Cu toate acestea, un alt scenariu mai puțin probabil, este cel în care numărul infectărilor ar putea crește din cauza celor care nu s-au vaccinat sau datorită unei noi tulpini ale virusului. Dar, vaccinurile ar putea fi adaptate și la noile mutații.