Home » Știri » Care este, de fapt, arta de a te iubi pe tine însăți

Care este, de fapt, arta de a te iubi pe tine însăți

Pană Emanuela / 09.10.2021, 10:21
Care este, de fapt, arta de a te iubi pe tine însăți

Cu siguranță ai auzit cel puțin o dată că iubirea începe cu tine, că nu poți pretinde iubire din partea altei persoane dacă tu nu te iubești întâi. Ce este important de precizat, însă, e că iubirea pentru propria persoană nu apare peste noapte, nu se întâmplă după câțiva pași în pantofii preferați, după o oră de mers la sală sau după o achiziție de câteva sute de lei. Cu alte cuvinte, avem de-a face cu un proces. Care este, de fapt, arta de a te iubi pe tine însăți? Află în continuare.

Arta de a te iubi pe tine însăți

C. G. Jung spunea că „cine se uită în afară, visează; cine se uită în interior, se trezește“. Când a fost ultima dată când „ai privit“ în interiorul tău? Sau poate ar trebui să începem altfel: Ce simți pentru tine însuți? Te iubești? Te respecți și te onorezi așa cum ți-ar plăcea ca cei din jurul tău să o facă? Dacă răspunsul este negativ, atunci cel mai probabil ai descoperit motivul pentru toată suferința pe care ai îndurat-o până acum.

Despre iubire s-au scris, se scriu și se vor scrie multe pagini, fiind cel mai înalt sentiment de care este capabil un om. Pentru a-i simți însă vibrația, cheia constă în a te iubi pe tine în primul rând. Unii poate că nu sunt de acord, însă este extrem de greu, dacă nu imposibil, să iubești pe altcineva dacă nu te iubești pe tine însuți. Iubirea este un izvor al armoniei, al abundenței și al bunăstării, iar dacă nu ai învățat încă să te iubești pe tine în primul rând, este puțin probabil să fi iubit cu adevărat pe altcineva.

Iubirea este motorul unei relații, fie că vorbim despre una amoroasă sau de prietenie. Biblia, cea mai citită carte, spune astfel: „să iubești pe aproapele tău ca pe tine însuți“ (Mt. 22: 39). În continuare ne vom concentra pe cea de-a doua parte a versetului, și anume pe iubirea de sine. Ce este, de fapt, arta de a te iubi pe tine însuți?

Începem prin a sublinia că iubirea de sine nu înseamnă egoism și nu este o dovadă de individualism. A te iubi și a te respecta pe tine nu înseamnă a pune mai puțin preț pe cei din jur. Relația pe care o ai cu tine însuți trebuie să se bazeze pe iubire și pe respect, două atribute pe care trebuie să le dobândești cât mai repede dacă nu le ai.

Așadar, iubirea începe cu tine și fericirea la fel. Dacă nu vei ști cum se simt aceste două emoții inițial în relație cu tine, cum poți să crezi că le-ai putea stabili în relație cu altcineva?

Poate că sunt momente în care te îndoiești de tine. Poate că lucrurile nu-ți ies mereu după bunul plac. Poate că uneori ți-e teamă de ce vor spune ceilalți, iar alteori ești frustrat sau chiar furios. Poate că nu faci întotdeauna cele mai bune alegeri, iar asta te face nefericit. Te-ai întrebat, însă, de unde vin toate astea? Sau ce poți face pentru a te elibera de ele? Începe prin a conștientiza faptul că rădăcina tuturor îndoielilor, fricilor și frustrărilor tale e în tine însuți.

Citește și: 7 cupluri celebre care demonstrează că iubirea nu ține cont de vârstă

Ce este și cum se manifestă

La fel ca și îndoielile, transformarea începe întotdeauna tot cu interiorul fiecăruia. Prin urmare, dacă vrem să dăruim iubire, trebuie să avem iubire. Și dacă nu către propria persoană, atunci către cine să direcționezi în prima instanța iubirea?!

În ce constă arta de a te iubi pe tine însuți
În ce constă arta de a te iubi pe tine însuți

După cum spuneam și mai sus, iubirea de sine este ceva complet diferit de egoism. În timp ce egoismul spune „dacă mă iubești, trebuie să-mi suporţi toată mizeria emoţională, teama, criticile, şi să nu mă pără­seşti niciodată“, iubirea de sine iubirea de sine îți dă puterea de a sfărâma toate minciu­nile în care ești programat să crezi. Ce fel de minciuni? Cu siguranță ai auzit, dacă nu ai și ajuns să crezi deja, replici de genul: „Nu ești suficient de bun/ă“, „Nu ești suficient de frumos/oasă“, „Nu poți să faci asta“, etc.

Dacă vrei să trezești iubirea de sine și să te bucuri de propria prezență, e important să te accepți așa cum ești și să înțelegi că fiecare este unic și special. Nimeni altcineva nu este ca tine, iar asta este puterea ta. Arta de a te iubi pe tine însuți înseamnă a-ți îmbrățișa atât calitățile, cât și defectele, fie ele fizice sau de temperament. A nu se înțelege că arta de a te iubi nu merge mână în mână cu dorința de a fi pe zi ce trece o variantă mai bună a ta. Din contră.

De asemenea, este important de precizat că iubirea de sine nu se dobândește peste noapte, iar această călătorie nu va fi întotdeauna liniară. Nici echilibrată nu va fi mereu. Vor fi și zile în care te vei uita în oglindă și vei „îngropa“ eforturile din zilele precedente căzând, din nou, în deznădejde. Iubirea pentru propria persoană nu vine în toate cazurile cu ușurință, fapt pentru care important este să nu renunți.