Home » Știri » Carrefour, dat în judecată de statul francez pentru practici comerciale incorecte

Carrefour, dat în judecată de statul francez pentru practici comerciale incorecte

George Stanciu / 10.11.2016, 14:54
Carrefour, dat în judecată de statul francez pentru practici comerciale incorecte

Acțiunile Carrefour au înregistrat o scădere dramatică joi, după ce guvernul francez a afirmat că va acționa în judecată cel mai mare retailer din Europa, pe fondul practicilor comerciale incorecte, prin care și-a constrâns furnizorii să reducă preturile.

Reprezentanții companiei Carrefour, al doilea mare retailer la nivel global, au refuzat să facă vreun comentariu.

Acţiunile Carrefour au pierdut în cursul zilei de joi aproximativ 3,5 procente, înregistrând una dintre cele mai slabe evoluții între titlurile incluse în indicele CAC 40.

”În mod clar nu este o veste bună pentru Carrefour şi alţi retaileri francezi. Indiferent dacă procesul va avea sau nu succes, va avea impact, pentru că va exercita presiuni asupa comportamentului grupului faţă de furnizori”, a declarat Bruno Monteyne, analist al firmei Bernstein.

Titlurile Carrefour au scăzut cu aproximativ 15% pe parcursul anului 2016, performanța fiind inferioară celei a indicelui CAC 40.

Producătorii de lapte şi de carne din Franţa au protestat anul acesta în repetate rânduri, motivați de faptul că sunt obligaţi să lucreze în pierdere pentru că retailerii exercită presiuni cu privire la prețurile de cumpărare a acestor produse, scrie news.ro.

Guvernul socialist a avertizat comercianţii să nu provoace scăderea preţurilor în timpul negocierilor anuale pentru preţurile din 2017.

Ministerul francez al Economiei a afirmat miercuri că vrea o amendă şi un ordin judecătoresc împotriva Carrefour, pentru a împiedica gigantul din retail să mai efectueze practici comerciale abuzive.

În urma investigaţiei, autorităţile au descoperit că grupul Carrefour a obligat furnizorii să ofere discounturi semnificative de preț fără să le ofere nimic în schimb, ca precondiţie pentru participarea la negocierea anuală a preţurilor, această practică fiind abuzivă și ilegală.legii.

Guvernul a avertizat în comunicat că și alți retaileri ar putea avea parte de același tratament, riscând să primească ordine judecătoreşti, pentru a pune capăt practicilor abuzive.